Eva Mikulová Rôzne

Na kontrolnom dni riešili podnety občanov

Práce na modernizácii električkových tratí pokračujú podľa harmonogramu. Hlavným bodom ďalšieho z pravidelných kontrolných dní boli podnety od občanov.

Ilustračný obrázok k článku Na kontrolnom dni riešili podnety občanov
Zdroj: mesto Košice

Viceprimátor mesta Martin Petruško spoločne so zhotoviteľom hľadali riešenia, ktoré budú spĺňať všetky technické normy a súčasne splnia požiadavky obyvateľov Košíc.

Do konca júla prejazdná Žišková

Zástupcovia zhotoviteľa aj investora potvrdili, že koncom júla bude sprejazdnený úsek od Žiškovej po odbočku na Toryskú v plnom profile, teda v oboch smeroch pre osobnú motorovú aj mestskú hromadnú dopravu. „Čo sme sľúbili, dodržíme, daný úsek bude sprejazdnený. Veríme, že to odľahčí dopravu a popoludňajšie kolóny a že vodiči budú spokojní,„ uviedol riaditeľ košického závodu Eurovia SK, Štefan Bálint. „Aktuálne máme kompletne položené všetky koľajnice, kompletizujeme trakčné vedenia, robia sa skúšky a prvý augustový týždeň sa chceme pustiť do komunikácií na kruhovej križovatke Moldavská,“ doplnil Š. Bálint.

Semafor nebude prekážkou

Na Magistrát mesta Košice sa obrátili viacerí obyvatelia mesta s požiadavkou premiestniť semafor v blízkosti krajského súdu na Štúrovej, ktorý aktuálne zasahuje do chodníka. „Mesto Košice je v rokovaní s Ministerstvom spravodlivosti SR a s Krajským súdom, keďže pozemok je vo vlastníctve Krajského súdu, aby ľudia mohli komfortne prejsť cez cestu a nehrozilo im nebezpečenstvo. Aktuálne prichádza do úvahy riešenie, keď semafor posunieme bližšie k ceste v súlade s technickými parametrami, aby netvoril prekážku. Boli by sme však radi, ak by sa chodník dal aj rozšíriť, na to však potrebujeme súhlas od vlastníka pozemku," uviedol viceprimátor M. Petruško. Neďaleko od spomínaného stĺpa je aj reklamný pútač, ktorý je vo vlastníctve mesta. Magistrát prisľúbil, že preňho nájde vhodnejšie miesto, aby neobmedzoval chodcov.

Po dažďoch stojí voda

Intenzívne dažde sa podpísali aj pod pripomienku občanov, ktorým prekáža voda stojaca na cestných komunikáciách pri Spoločenskom pavilóne a na Komenského ulici pri Úrade Košického samosprávneho kraja. „Som vďačný za každý podnet od ľudí a samozrejme, chceme riešiť aj tento stav. Požiadal som Odbor dopravy na magistráte, aby danú vec promptne preveril a aby sme čo najskôr našli jeho riešenie," povedal M. Petruško.

Pozitívne vnímajú občania aj viceprimátor mesta vznik novej zastávky pre električky na Štúrovej ulici.

V rámci modernizácie električkových tratí sa budú meniť kryty, ktoré slúžia na prekrytie ovládania výhybiek na obratisku Božena Němcová. Stáva sa totiž, že po prejazde autobusom MHD po čase dochádza k ich preliačeniu. Zhotoviteľ prisľúbil nápravu a ich výmenu za také, ktoré každodennú záťaž vydržia.

Do konca mesiaca júl by mal byť nový asfaltový koberec na Terase, od amfiteátra po Magistrát mesta Košice. Spomínané práce realizuje spoločnosť EUROVIA, ktorá vlani vyhrala súťaž a práce realizuje mimo stavby MET, podľa platnej zmluvy s mestom Košice.

Nové opravy

„Budeme kompletne realizovať opravy ciest aj v úseku od Moldavskej po Krajský súd, v oboch smeroch. Mesto na to už vyčlenilo peniaze zo svojho rozpočtu. Rovnako chceme realizovať úpravy ciest aj v rámci kruhovej križovatky na Moldavskej, vo všetkých vstupoch, aby napojenie bolo plynulé a komfortné," vyjadril sa viceprimátor. Do konca prázdnin bude nový asfaltový koberec- tam, kde je to potrebné- na celej Triede SNP.

Na zastávkach MHD sa už začalo s olepovaním sklenených výplní, ktoré majú zabrániť úhynu vtákov narážajúcich do skiel. Olepené sú štyri zastávky (Lunik II., Bernolákova), v najbližších dňoch pribudnú na Triede SNP ďalšie. Mesto bude podľa potreby reagovať aj na iné, vytipované miesta.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM