Správy

Na košickej Veterine investujú do opravy budov milióny eur. Čo to prinesie študentom?

Nižšiu energetickú náročnosť a lepšie podmienky na štúdium a prácu majú po rekonštrukcii tri budovy Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku Na košickej Veterine investujú do opravy budov milióny eur. Čo to prinesie študentom?
Foto: Eva Mikulová

V úvode jesene začali obnovovať ďalší pavilón. Na tieto projekty získali dokopy približne 5,8 milióna eur.

Nenávratný finančný príspevok vo výške 2,5 milióna eur získali na tri budovy, na ktoré už bolo vydané právoplatné kolaudačné rozhodnutie a riadne sa využívajú.

Úspora energie

Ide o jeden z najstarších pavilónov, ktorý je sídlom praktickej výučby v rámci študijného programu farmácia. Súčasťou budovy je šesť skleníkov, v ktorých absolvujú odborný výcvik študenti katedry farmaceutickej technológie, farmakognózie a botaniky.

Obnovou prešli aj pavilón chemických disciplín a novšia budova farmaceutického pavilónu. Univerzita ju získala do svojho majetku v roku 2010. Vtedy zrekonštruovali päť poschodí, na ktorých vytvorili cvičebne, laboratóriá, posluchárne aj kancelárske priestory.

„Táto prvá rekonštrukcia však neriešila energetickú náročnosť a prevádzka budovy bola veľmi drahá. Keďže náš aktuálny projekt spĺňal prísne kritériá operačného programu Kvalita životného prostredia, z ktorého je možné financovať projekty na zníženie spotreby energie pri prevádzke verejných budov, boli sme úspešní a nenávratný finančný príspevok získali. Treba si uvedomiť, že nie každá budova, ktorú v našom areáli máme, takéto kritériá spĺňa, aj keď by rekonštrukciu potrebovala,“ povedal kvestor UVLF Róbert Schréter.

Vo všetkých troch prípadoch išlo hlavne o zateplenie obvodových stien i striech, odstránenie tepelných mostov a výmenu výplne otvorov. Obnovou prešlo aj vykurovanie, zdravotechnika či osvetlenie.

Súčasťou je nový systém merania, riadenia a regulácie spotreby energie na vykurovanie i ohrev teplej vody. Všetky tri budovy majú z hľadiska celkovej potreby energie patriť do energetickej triedy A.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM