Správy

Na Luníku IX otvorili vzdelávacie laboratórium. Pomôže zvýšiť digitálnu gramotnosť Rómov

Cieľom je zlepšenie zručností, kompetencií a všeobecných podmienok rómskej komunity.

Ilustračný obrázok k článku Na Luníku IX otvorili vzdelávacie laboratórium. Pomôže zvýšiť digitálnu gramotnosť Rómov
Zdroj: TASR/František Iván

V priestoroch Komunitného centra na košickom Luníku IX otvorili novovytvorené vzdelávacie laboratórium LearningLab. Bude slúžiť na zvyšovanie digitálnej, funkčnej a informačnej gramotnosti, ako aj na využívanie inovatívnych prístupov a digitálnych technológií.

Cieľom je zlepšenie zručností, kompetencií a všeobecných podmienok rómskej komunity.

Posilniť rómske komunity

LearningLab je súčasťou riešenia cezhraničného eurofondového projektu Dream Road, ktorého riešiteľom za Slovensko je Centrum spoločenských a psychologických vied Slovenskej akadémie vied (CSPV SAV). Snahou je posilniť postavenie členov rómskych komunít, aby sa stali aktérmi zmeny.

„Aby bolo možné prekonať dôsledky sociálnej a ekonomickej neistoty a diskriminácie v priebehu histórie, ktoré sa odrážajú v existujúcom stave, Dream Road si kladie za cieľ vytvoriť vzdelávacie laboratóriá, ktoré poskytnú menšine možnosť vzdelávať sa netradičnými cestami v komunitnom prostredí orientovanom na užívateľa a spoluprácu. V rámci 15 LearningLabov, vytvorených v každej partnerskej krajine, môžu členovia prehliadaných a často neúspešných komunít získať zručnosti a know-how, aby mohli fungovať ako informovaní používatelia a rovnocenní členovia spoločnosti,“ priblížila Anna Kalistová zo Spoločenskovedného ústavu CSPV SAV.

Partnerom je mesto Košice a organizácia ETP Slovensko. Projektové konzorcium tvorí 15 partnerov z desiatich krajín dunajského regiónu a ďalších 14 asociovaných partnerov. Projekt trvá od roku 2020 do konca roka 2022.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM