Samospráva

Na opravu ciest by sa mohla využiť vysokopecná troska z U.S. Steel

Vysokopecná troska z produkcie košických oceliarní U.S. Steel by sa mohla využívať pri oprave ciest v Košickom samosprávnom kraji (KSK).

Ilustračný obrázok k článku Na opravu ciest by sa mohla využiť vysokopecná troska z U.S. Steel
Zdroj: TASR

„Umelé kamenivo z vysokopecnej trosky je vedľajším produktom výroby košických železiarní. Samosprávy ho aj v minulosti využívali ako náhradu prírodného stavebného materiálu pri výstavbe ciest, chodníkov a športovísk alebo ako posypový materiál. Využitím tohto materiálu môžeme šetriť životné prostredie, nakoľko nemusíme ťažiť nový kameň, ale využívame tento priemyselný produkt, ktorý je zároveň omnoho lacnejší,“ uviedol predseda kraja Rastislav Trnka.

Ako informovala jeho hovorkyňa Anna Činčárová, KSK v súčasnosti pracuje na analýze využitia tohto stavebného materiálu v spolupráci s expertmi z Technickej univerzity v Košiciach (TUKE). V prípade pozitívnych záverov by vysokopecnú trosku využíval aj na opravy krajských ciest.

Spolupráca v oblasti vzdelávania

Žiaci stredných škôl, ktorých zriaďovateľom je KSK, majú možnosť získavať odbornú prax v rámci programu duálneho vzdelávania vo viacerých odboroch zameraných na hutnícky priemysel.

„Zástupcovia spoločnosti ma informovali, že s ich prácou a výsledkami sú dlhodobo spokojní, mnohí z nich zostávajú pracovať v spoločnosti aj po skončení školy. Mnohí však naopak odchádzajú za prácou do iných miest. Radi by sme im vytvorili také podmienky, aby tu zostali. Verím, že sa nám to podarí aj vďaka lepšej spolupráci so spoločnosťou U.S. Steel Košice. Zavedenie motivačných štipendií pre študentov by tomu malo tiež napomôcť,“ uviedol predseda kraja.

V priestoroch oceliarskeho areálu sa Trnka stretol s prezidentom U. S. Steel Košice Scottom Buckisom a viceprezidentom pre vonkajšie vzťahy, riadenie a rozvoj podnikania Miroslavom Kiraľvargom. Išlo o prvé stretnutie predsedu KSK so zástupcami najväčšieho zamestnávateľa v kraji. Predmetom rokovaní bolo aj prípadné vytvorenie pracovných skupín, ktoré by sa zaoberali témami ochrany životného prostredia a integrovanej dopravy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM