Eva Mikulová Správy

Na Períne začal výlov rýb. Tento rok aj s prísnymi bezpečnostnými opatreniami

I tento rok pomáhajú pri výlove väzni zo Šace. Prvý záťah urobili v pondelok ráno a pracovať budú i v najbližších dňoch.

Ilustračný obrázok k článku Na Períne začal výlov rýb. Tento rok aj s prísnymi bezpečnostnými opatreniami
Foto: Eva Mikulová

Epidémia, neepidémia – niektoré činnosti sa musia urobiť. Medzi ne patrí i tradičný jesenný výlov kaprov. Na rybníkoch pri obci Perín – Chým v okrese Košice-okolie začal výlov v pondelok 26. októbra a potrvá niekoľko dní.

Rúška a dezinfekcia

Tento rok je však výlov iný ako v minulosti. Kvôli vážnej epidemiologickej situácii i na rybníkoch museli prijať bezpečnostné opatrenia. „Všetci máme rúška a zabezpečili sme i dezinfekciu a čistú vodu na umývanie rúk,“ hovorí porybný Matej Grentzer.

Momentálne na rybníkoch ťahá siete 10 ľudí. Práca je veľmi náročná. Okrem fyzickej sily je potrebný i „fortieľ“ ako na to.

„Prvý deň je vždy ťažký, brigádnici sa musia naučiť ako efektívne pracovať a i ryby sú ešte dosť po daždi rozptýlené v celom rybníku,“ dodáva M. Grentzer.

Tento rok vylovia dva rybníky a väčšina vylovených rýb sú kapry. V sieťach však uviaznu i amure, tolstolobiky, občas i šťuky a sumce.

Ryby vytriedia a kapre určené na vianočný predaj, ešte uložia do sádok, kde sa vyčistia a pred sviatkami si ich už budeme môcť kúpiť. A časť vylovených rýb si berú rybári na zarybňovanie vo svojich revíroch.

I tento rok sú podľa slov M. Grentzera ryby veľmi pekné: „Sú zdravé a akurát. Ideálny kapor na vianočnom stole by mal mať okolo troch kíl. Dá sa pripraviť na rôzne spôsoby a je to veľmi chutná a zdravá ryba."

Cenu vianočných rýb sme sa nedozvedeli, pretože tú si určí predajca.

Foto: archív

Výlov rýb 2019
6
Galéria
Foto: Eva Mikulová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM