Rôzne

Na rozvoj košickej univerzity pôjde vyše 1,4 milióna eur: Potreba inovácie študijných programov

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach sa rozhodla držať krok s trendmi vo vzdelávacom procese. Projekt za vyše 1,4 milióna eur má vytvoriť interdisciplinárny charakter výučby na všetkých stupňoch štúdia.

Ilustračný obrázok k článku Na rozvoj košickej univerzity pôjde vyše 1,4 milióna eur: Potreba inovácie študijných programov
Zdroj: TASR

Na pôde Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach sa začali realizovať v týchto dňoch aktivity nového projektu, ktorý si dal za cieľ rozvíjať inovatívne formy vzdelávania a vytvoriť interdisciplinárny charakter štúdia na všetkých stupňoch ako aj jednotlivých subjektoch univerzity. Je financovaný z prostriedkov Európskej únie a potrvá do októbra budúceho roka.

Na čo pôjdu peniaze?

Hovorkyňa univerzity Jaroslava Oravcová informovala, že z rozpočtu projektu v hodnote 1 406 310 eur bude financovaná tvorba a inovácia 145 študijných programov, tvorba 59 vysokoškolských učebníc, učebných textov, skrípt, manuálov, zborníkov a podporných študijných materiálov.

Projektové peniaze budú zároveň vyčlenené pre odbornú prax, exkurzie na Slovensku a v zahraničí, organizáciu dvoch ročníkov podujatia s názvom Jarná škola doktorandov UPJŠ, na vypracovanie odbornej štúdie o potrebách trhu práce vo vzťahu ku študentom ako aj tvorbu 12, takzvaných interdiscipli­nárnych blokov pre zlepšenie uplatnenia absolventov UPJŠ v praxi. Univerzita získa cez spomínaný projekt zároveň nové didaktické pomôcky, IT vybavenie a zmodernizuje svoje laboratória.

Potreba inovácie študijných programov

„Impulzom pre projekt bola potreba inovácie študijných programov na všetkých stupňoch štúdia – bakalárskom, magisterskom, doktorskom aj doktorandskom, nutnosť prispôsobenia metodík súčasným potrebám a úsilie dosiahnuť vysoký stupeň interdisciplinarity vo vzdelávacom procese na základe súčasných trendov, najmä podľa požiadaviek študentov a praxe,“ uviedol odborný garant projektu prof. Pavol Sovák.

Projekt s názvom Rozvoj inovatívnych foriem vzdelávania a podpora interdisciplinarity štúdia na UPJŠ, si podľa Sovákových slov určil dve základné cieľové skupiny. „Do prvej patrí desať našich vysokoškolských učiteľov a do druhej 790 študentov, pričom výstupy projektu budú po jeho ukončení využívať aj učitelia a študenti, ktorí do neho neboli priamo zapojení. Rovnako zakúpené prostriedky na podporu výučby budú aktívne využívané pri sprístupňovaní poznatkov a stanú sa súčasťou odbornej prípravy študentov a učiteľov.“

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM