Správy

Na Ružíne je stále zákaz kúpania, kvôli premnoženým siniciam

Zo sledovaných prírodných vodných nádrží v pôsobnosti RÚVZ Košice nemá vyhovujúcu kvalitu vody ani štrkovisko Čaňa, to však nie je určené na kúpanie.

Ilustračný obrázok k článku Na Ružíne je stále zákaz kúpania, kvôli premnoženým siniciam
16
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Kúpanie sa vo vodnej nádrži Ružín v okrese Košice-okolie hygienici zakázali. Ako uviedla Marcela Ferencová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Košiciach, dôvodom je premnoženie cyanobaktérií.

Sinice sú prvýkrát

Stalo sa tak v tejto sezóne prvýkrát, odkedy monitorujú kvalitu vody na Ružíne. Cyanobaktérie (sinice) so schopnosťou tvoriť vodný kvet obsahujú látky, ktoré môžu u ľudí vyvolávať alergické reakcie, ako sú dýchacie problémy, kožné vyrážky a zápaly očných spojiviek.

„Po prehltnutí vody so sinicovými vodnými jedmi sa môžu prejaviť ich toxické účinky nevoľnosťou, bolesťami hlavy, kŕčmi svalstva. Pri konzumácii takejto vody by mohlo dôjsť k vážnemu poškodeniu zdravia kúpajúceho sa návštevníka,“ zdôraznila.

Pravidelné kontroly

Sinice vo vode, ktorá je určená na kúpanie sa, objavili na základe laboratórnych vyšetrení vzoriek vôd odobratých 26. júla. „Voda bola zdravotne bezchybná do dňa, keď bolo nariadené opatrenie o zákaze kúpania,“ uviedla Ferencová s tým, že konkrétne opatrenia na zlepšenie kvality vody musí určiť odborník na základe analýz vzoriek bahna, vody a po zistení zdrojov znečistenia v okolí nádrže.

Môže ísť napríklad o lokalizáciu a stav žúmp, respektíve čistiarní odpadových vôd z nehnuteľností vybudovaných v bezprostrednej blízkosti vodnej nádrže.

Testy sa vykonávajú každý týždeň, ide o skrátený interval z dôvodu premnoženia uvedených baktérií. „Naposledy sme brali vzorky v utorok (13. 8. ), podľa výsledkov voda stále nevyhovuje. Sinice tam nikde neboli a namerané hodnoty nás prekvapili,“ dodala Ferencová.

Zo sledovaných prírodných vodných nádrží v pôsobnosti RÚVZ Košice nemá vyhovujúcu kvalitu vody ani štrkovisko Čaňa, to však nie je určené na kúpanie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM