Veronika Hunyadiová Správy

Na stanici pribudnú kontaktné miesta: Dobrovoľníci usmernia utečencov z Ukrajiny

Košický kraj zriadi na košickej železničnej stanici kontaktný bod pre utečencov, ktorí prídu do Košíc.

Ilustračný obrázok k článku Na stanici pribudnú kontaktné miesta: Dobrovoľníci usmernia utečencov z Ukrajiny
Zdroj: Dnes24.sk

Pre utečencov, ktorí prichádzajú z Ukrajiny, zriadi Košický samosprávny kraj (KSK) na košickej železničnej stanici a tiež pred budovu kontaktné body s dobrovoľníkmi. Fungovať by mohli od stredy (2. 3.). Uviedol to predseda KSK Rastislav Trnka na utorkovej tlačovej konferencii.

Autobusy z hraníc

Utečenci tam dostanú informácie o možnostiach dopravy, ubytovania a pomoci. Na železničnú stanicu prichádzajú Ukrajinci aj zahraniční študenti, ktorí pokračujú vlakmi ďalej alebo hľadajú útočisko v Košiciach. Trnka navyše predpokladá, že z Čiernej nad Tisou začnú na Slovensko premávať vlaky s utečencami z Ukrajiny. Takisto, autobusy, ktoré premávajú z hraničných priechodov, vysadia ľudí na košickej autobusovej stanici.

Od stredy (2. 3.) kraj posilňuje túto autobusovú dopravu medzi hraničnými priechodmi a východoslovenskou metropolou. „Z Vyšného Nemeckého pôjde 25 liniek cez Michalovce až do Košíc, z Veľkých Slemeniec pôjde autobus 19 krát denne cez Veľké Kapušany a Michalovce až do Košíc,“ dodal Trnka. Premávať by mali približne v hodinových intervaloch.

Kontaktné miesta má kraj aj na oboch hraničných priechodoch. Dobrovoľníci v nich 24 hodín denne informujú a usmerňujú ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny a organizujú ich prepravu do ubytovacích zariadení. Čoskoro má podľa predsedu fungovať pre vojnových utečencov aj bezplatná infolinka, aj v ukrajinskom jazyku, kde im bude v prípade potreby poskytovaná aj psychologická pomoc. Župa tiež chystá informačné letáky.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM