Michal Lendel Rôzne

Na štart netradičnej štafety sa postavia naše múdre hlavičky: Prelúskajú cez päťdesiatku ťažkých úloh

V Košiciach sa budú hľadať najchytrejší mladí matematici. V konkurencii dvetisíc žiakov zo šiestich krajín budú mať šancu zabojovať aj naše matematické nádeje v zaujímavej súťaži.

Ilustračný obrázok k článku Na štart netradičnej štafety sa postavia naše múdre hlavičky: Prelúskajú cez päťdesiatku ťažkých úloh
Zdroj: TASR

Do matematickej súťaže pre stredné školy sa zapojí takmer dvesto škôl a svoje sily si zmeria takmer dvetisíc nádejných matematikov v šiestich krajinách. Z nich vyše 250 bude súťažiť v Košiciach. Hľadanie najchytrejších mladých matematikov sa uskutoční 11. apríla v priestoroch Gymnázia Alejová v čase od 10. do 14. hodiny. Samotná súťaž sa začína o 11.30 a jej vyhodnotenie sa uskutoční približne o 13.45.

Matematická štafeta

V metropole východného Slovenska o víťazstvo pobijú súťažiaci z vyše 20 slovenských stredných škôl a osemročných gymnázií prevažne z Košického a Prešovského kraja a tiež 7 poľských škôl.

Ako informoval Róbert Hajduk z Centra celoživotného vzdelávania Prírodovedeckej fakulty UPJŠ, žiaci budú súťažiť v päťčlenných družstvách v juniorskej a seniorskej kategórii, pričom tímy sa počas dvoch hodín snažia prelúskať cez päťdesiatku úloh, ktoré riešia a získavajú formou štafety, pričom ich obťažnosť postupne narastá.

Konkurencia zo šiestich krajín

„Konkurencia je naozaj obrovská, keďže spolu na šiestich miestach v štyroch štátoch v rovnakom čase súťažia tímy až zo šiestich krajín – Slovenska, Česka, Nemecka, Rakúska, Poľska a Fínska,“ povedal Hajduk, ktorý verí, že medzinárodný víťaz sa zrodí práve u nás, tak ako tomu bolo v minulému ročníku, keď v súťaži dominovalo práve košické družstvo z gymnázia Alejová.

Súťaž organizuje Prírodovedecká fakulta UPJŠ v Košiciach v spolupráci so Združením STROM a univerzitami v Bratislave, Prahe, Opave, Oulu a Passau.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM