Andrea Mesarčíková Rôzne

Na území Košického samosprávneho kraja ukončili postreky proti komárom

Postreky proti komárom, ktoré sa premnožili po povodniach na území Košického samosprávneho kraja (KSK), sú ukončené.

Spoločnosť Agrolet aplikovala chemické látky na vyše 10.000 ha územia v katastroch 53 obcí. Uviedla to dnes hovorkyňa KSK Zuzana Bobriková.
„S postrekmi proti komárom sa začalo 1. júla v obciach Borša, Klin a Streda nad Bodrogom na južnom Zemplíne, posledný kataster v Spišských Vlachoch bol ošetrený 8. júla. Ekologicky rozložiteľná látka bola aplikovaná leteckým i pozemným postrekom na územia s kalamitným výskytom komárov,“ spresnila Bobriková. Rozsah územia i spôsob použitia bol odporučený na základe odbornej analýzy RNDr. Nasira Jaliliho z Mikrobiologického ústavu LF UK v Bratislave, člena European Mosquito Control Association.
Celkovo bolo v KSK určených 10.098 ha, z toho na postrek leteckou aplikáciou 3185 ha a pozemnou 6913 ha. „V okrese Trebišov sa zasahovalo na katastrálnom území 24 obcí, celkovo na ploche 5597 ha. V okrese Michalovce na území 18 obcí, celkovo na 3041 ha. Menšie územia boli v okresoch Sobrance, Košice –okolie, Rožňava a Spišská Nová Ves,“ dodala hovorkyňa KSK.
O harmonograme postrekov v jednotlivých regiónoch boli starostovia informovaní vopred, aby obyvatelia zabezpečili včelstvá, okná, vodné plochy, bazény. V intravilánoch obcí sa robil len pozemný postrek, v extravilánoch aj letecký. Regionálne úrady verejného zdravotníctva usmernili obce a ich obyvateľov, ako sa správať pri postreku, aby bola zabezpečená maximálna ochrana zdravia ľudí i zvierat.
„Na postreky proti komárom vláda vyčlenila šiestim krajom 650.000 eur už po májových povodniach menšieho rozsahu. Pre KSK bolo vyčlenených 125.000 eur. Pôvodne boli určené na preventívne opatrenia proti nadmernému výskytu komárov v okresoch Trebišov, Michalovce a Sobrance. Po druhej vlne záplav sa situácia na území KSK podstatne zdramatizovala, k postihnutým oblastiam pribudli okresy Spišská Nová Ves, Košice – okolie a Rožňava,“ uzavrela Bobriková.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM