Michal Lendel Správy

Na zlodejov pôjdu sofistikovane: TÚTO novinku chystá mesto na Luníku IX!

Košice plánujú ďalšiu investíciu na Luníku IX, no táto sa mestu skutočne oplatí. Ide o rozšírenie systému správy elektrickej energie, ktorý reálne rieši problematiku nelegálnych odberov na neslávne známom sídlisku.

Ilustračný obrázok k článku Na zlodejov pôjdu sofistikovane: TÚTO novinku chystá mesto na Luníku IX!
Zdroj: TASR

Magistrát podpísal 16. januára zmluvu s Bytovým podnikom mesta Košice (BPMK), ktorej obsahom je príprava a realizácia inštalácie inteligentného systému správy elektrickej energie so zameraním na diaľkové odpájanie neplatičov a meranie reálnej spotreby elektriny. Oficiálna stránka mesta uvádza, že magistrát za tento projekt zaplatí 5 220 eur s DPH.

Rozširovanie systému

Ako Košice 24 informoval technický riaditeľ BPMK Martin Paška, k dnešnému dňu tento systém funguje na ulici Hrebendova 10 –12. „Je našou ambíciou systém postupne rozširovať a dobudovať tak, aby sme maximálne eliminovali straty pri dodávke elektrickej energie na problémovom sídlisku,“ uviedol Paška. V roku 2014 si dalo mesto za cieľ rozšíriť tento systém na ulice Krčméryho 5–15 a Podjavorinskej 3–13.

Podstatou projektu je umožnenie zakúpenia presne požadovaného množstva elektriny. Po zaevidovaní platby systém následne automaticky na diaľku zapne odber elektriny a po vyčerpaní predplateného množstva ho jednoducho vypne. Systém tiež sofistikovane sleduje, či nedochádza k čiernemu odberu.

Zastavenie čiernych odberov

Projekt mal veľmi pozitívny efekt na odberateľov, keď úplne poklesli pokusy o neštandardné zásahy do rozvodov za účelom neoprávnených odberov. „Iba v jednom prípade došlo k prestrihnutiu elektrického vedenia do bytu vedeného po fasáde obytného domu, ale systém poruchu zaregistroval,“ povedal technický riaditeľ BPMK.

Riešenie problémov s neplatičmi na sídlisku Luník IX prostredníctvom informačných technológií zaujal aj na medzinárodnom kongrese ITAPA, kde mu bola udelené špeciálne uznania a cena ITAPA 2013. „Tento systém ukazuje potenciál moderných IT pri riešení problémov samosprávy,“ uzavrel Paška.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM