Lenka Fedorová Rôzne

Výstava s neopakovateľným čarom: Nádherné bonsaje v Botanickej záhrade!

O netradičné výstavy v Košiciach nie je núdza. Botanická záhrada tentokrát prichádza s výstavou nádherných bonsajov, kde atmosféru podčiarkne prezentácia bojového umenia. A to nie je všetko.

Ilustračný obrázok k článku Výstava s neopakovateľným čarom: Nádherné bonsaje v Botanickej záhrade!
Zdroj: TASR

Botanická záhrada spolu s Bonsai centrom a Bonsai klubom pripravili unikátnu výstavu bonsajov pod názvom BONSAI CASSOVIA 2016. Informovala o tom hovorkyňa UPJŠ v Košiciach Mária Hrehová.

Prekvapia vás známe aj exotické dreviny

„Harmonické spolužitie človeka s prírodou vytvorilo vo východoázijských kultúrach vzácny vzťah k drevinám, ministromom, spojený s filozofiou života pestovateľa a modifikáciou živého organizmu. Výsledkom sú nádherné podoby známych aj exotických drevín,“ priblížil riaditeľ Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach Sergej Mochnacký. Bonsaje prinášajú podľa jeho slov do príbytkov estetickú dimenziu, zážitkovosť a atmosféru ďalekej, pre nás zaujímavej tajomnej kultúry a umenia.

Výstavu spestria ukážky tvarovania bonsajov, predaj bonsajov a poradenská činnosť, ale aj rôzne aktivity. Dobrá čajovňa pripravila pre návštevníkov občerstvenie v podobe originálnych čajov. Program spestrí aj vystúpenie členov Cassovia Kendo klub pod vedením Blažeja Gála.

Návštevníci si budú môcť vypočuť hru na bambusovú flautu

Zaujímavou aktivitou bude cvičenie starodávnej metódy zušľachťovania mysle a tela Falun Dafa, nazývané aj Falun Gong. „Falun Dafa pozostáva z piatich cvičení, ktoré majú priaznivý vplyv na zdravie a prinášajú človeku pocit sviežosti, pokoja a vnútornej harmónie," vysvetľuje Slavka Dojčáková Borovská, ktorá sa tomuto cvičeniu venuje.

„Návštevníci si môžu tiež vypočuť klasické skladby honkyoku a hru na japonskú tradičnú bambusovú flautu šakuhači. Hru predvedie Daniel Čisárik, ktorý sa už viac ako 16 rokov venuje aj tušovým maľbám sumi-e a japonskej kaligrafii,“ dodala Hrehová. Výstava bude pre návštevníkov sprístupnená do 8. mája v čase medzi 9:00 a 17:00 hod. na Mánesovej 23 v Košiciach.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM