Správy

NAJ pôrodnice na Slovensku: Ako dopadli nemocnice v našom kraji z pohľadu mamičiek?

Košický kraj zaznamenal nárast pôrodov. Vlani na Slovensku mamičky porodili 57 473 detí. Oproti roku 2016 je to nárast o 446 pôrodov. Ako dopadlo hodnotenie na východe?

Ilustračný obrázok k článku NAJ pôrodnice na Slovensku: Ako dopadli nemocnice v našom kraji z pohľadu mamičiek?
Zdroj: TASR

Slovenské mamičky sú najviac spokojné s pôrodnicou v Univerzitnej nemocnici (UNM) v Martine, v Košickom kraji zvíťazila Nemocnica s poliklinikou (NsP) v Spišskej Novej Vsi, nasledovala Gynekologicko-pôrodnícka nemocnica (GPN) Sanatória Koch v Bratislave. Odborníci spolu s rodičkami hodnotili 53 pôrodníc. Informoval o tom Stredoeurópsky inštitút pre zdravotnú politiku (HPI).

„Subjektívne hodnotenie mamičiek sa medziročne zlepšilo vo všetkých otázkach. Výsledky ale stále poukazujú na dve problémové oblasti,“ uviedla šéfredaktora portálu rodinka.sk Eva Pavlíková, kde sa prieskum uskutočnil.

Do internetového hlasovania sa zapojilo 2944 matiek. Zodpovedali na otázky služieb, personálu i materiálovo-technického vybavenia.

Spokojné s odbornosťou

Správa HPI hovorí, že ženy boli najviac spokojné s odbornosťou zdravotníckeho personálu (90,63 percenta), s umožnením prítomnosti sprevádzajúcej osoby (88,8 percenta) a s vybavením pôrodníckeho traktu (88,7 percenta).

Naopak, najmenej boli spokojné s prvým priložením bábätka v prvých dvoch hodinách po pôrode (53,67 percenta), s kvalitou predpôrodnej prípravy (75,9 percenta) a s podporou dojčenia (77,1 percenta).

Košický kraj

V rámci regiónov sa najlepšie za Košický kraj umiestnila NsP Spišská Nová Ves. V roku 2017 bolo v 53 slovenských pôrodniciach 57 473 pôrodov. To je oproti roku 2016 nárast o 446 pôrodov.

Najviac vzrástol počet pôrodov v bratislavskom a košickom kraji. Najviac detí sa na východe narodilo v pôrodnici nemocnice Košice – Šaca, a to 1 923.

Najlepšie pôrodnice v jednotlivých krajoch podľa hodnotenia mamičiek

Kraj Pôrodnica Hodnotenie
BA Sanatórium KOCH 89,1 %
BB Všeobecná nemocnica Rimavská Sobota* 82,9 %
KE NsP Spišská Nová Ves 91,0 %
NR Nemocnica Topoľčany 88,6 %
PO NsP Sv. Jakuba Bardejov* 89,4 %
TN Nemocnica Partizánske 88,1 %
TT Nemocnica A. Wintera Piešťany 84,1 %
ZA Univerzitná nemocnica Martin 91, 3 %

Počet zozbieraných dotazníkov neprevyšoval 5 % pôrodov za minulý rok. Do celoslovenského rebríčka boli zahrnuté len pôrodnice s vyšším podielom zodpovedaných dotazníkov, v krajských rebríčkoch sú zahrnuté všetky pôrodnice.

Medzi pôrodnice s najvyššou perinatálnou úmrtnosťou patria Prešov – monoblok (19,2 %), Košice – Trieda SNP (14,3 %), Revúca (13,3 %).

Hodnotenie expertov

V hodnotení expertov najlepšie obstáli Fakultná nemocnica v Trenčíne (90,2 %), Univerzitná nemocnica v Martine (87,6 %) a prvú trojku uzatvára Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) – Antolská (85,7 %).

V Košickom kraji bola podľa hodnotenia expertov najlepšia NsP Š. Kukuru Michalovce (75,9 %), ktorá mala najväčšie zlepšenie (až o 20 bodov) a získala ocenenie Skokan roka.

Sprievodca pôrodnicami je internetová aplikácia, v ktorej má každé gynekologicko-pôrodnícke a novorodenecké oddelenie vypracovaný profil na základe nimi poskytnutých údajov. Projekt sa realizuje od roku 2011. Vznikol na základe spolupráce HPI a internetového portálu www.rodinka.sk.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM