Veronika Hunyadiová Správy

Vráti sa do kina Družba opäť život? Pozrite sa, čo by tam mohlo vzniknúť! FOTO, VIDEO

Budova kedysi obľúbeného kina na Terase je v katastrofálnom stave. Podarí sa do nej opäť vrátiť život a kultúru?

Zdroj: TASR/František Iván

Chátrajúca budova bývalého Kina Družba v košickej mestskej časti Západ by mohla po rokoch opäť ožiť. Vzniknúť by tam mohol multifunkčný kultúrny priestor, ktorý by okrem kina ponúkal aj ďalšie využitie.

Multifunkčný priestor

Svoje plány s objektom predstavilo na pondelkovej tlačovej konferencie občianske združenie (OZ) Chi3. Podľa jeho riaditeľa Milana Antola by plánovanou rekonštrukciou budovy vznikla široká škála možností a bol by k dispozícii rôznym tvorcom a umelcom. Premietalo by tam kino, odohrávali sa koncerty a divadelné predstavenia či konali konferencie.

Priestor by mal byť okrem iného obohatený aj o balkón, v podzemí by mali byť tanečné sály a súčasťou má byť tiež kaviareň. Pôvodný názov Družba by zostal zachovaný. Samotná realizácia stavby by sa mohla začať koncom budúceho roka.

Hudba budúcnosti

Spoluautorom projektu je košický hudobník Igor Timko. „Mnohí ľudia, ktorým sme túto víziu predniesli, ohŕňajú nosom a hovoria, že sme blázni, že to stojí veľa peňazí, a tak ďalej. Ale my žijeme v presvedčení, že radšej niečo skúsiť a nepodariť sa, ako neskúsiť nič,“ povedal Timko.

Doposiaľ podľa jeho slov na projekt vynaložili viac ako 10-tisíc eur vrátane architektonickej štúdiu, ktorú vytvorili architekti Martin Drahovský a Marek Merjavý. Celková investícia by mala predstavovať sumu tri až štyri milióny eur a financované by to bolo z verejných zdrojov, grantov či peňazí od darcov. Vo vyjadreniach sú však podľa Timka radšej opatrný, keďže na svoje plány najprv potrebujú súhlas mestského zastupiteľstva.

Článok pokračuje pod fotkou.

Zdroj: TASR/František Iván

Minulé plány zlyhali

Primátor Jaroslav Polaček ako aj starosta mestskej časti Západ Marcel Vrchota vyjadrili projektu podporu a veria, že sa podarí ikonickú stavbu oživiť. Polaček pripomenul, že v minulosti bolo už niekoľko pokusov o obnovu kina Družba a mala tam byť kaviareň, hotel či nákupné centrum.

„Boli tu pokusy a budova bola za účelom obnovy a investícií prenajatá. Všetky minulé projekty ale zlyhali,“ dodal. Mesto to podľa neho odmietlo s tým, že chce, aby sa zachovala pôvodná podoba budovy, a aby sa využívala na kultúrne účely. Cieľom je zachovať aj parkovú časť v okolí.

Rozhodnú poslanci

O zámere prenajať budovu občianskemu združeniu Chi3 bude rozhodovať košické mestské zastupiteľstvo (MsZ) na septembrovom rokovaní. Košický primátor hovorí o prenájom podľa osobitného zreteľa na 25 rokov za sumu 1 euro na rok. Združenie podľa neho už disponuje všetkými súhlasnými stanoviskami mesta.

Stavba budúceho kina Družba vznikla roku 1973. Išlo o jedno z prvých panoramatických kín v Československu. Poslednýkrát sa v kine premietalo v roku 2002 a od roku 2009 v budove nie je žiaden nájomca a priestory chátrajú.

Kino Družba v súčasnosti
8
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM