Eva Mikulová Správy

Najlepší vysokoškolský folklórny súbor je Hornád z Košíc, FOTO

Folklórny súbor Hornád z UPJŠ sa stal laureátom XXIV. ročníka medzinárodného festivalu vysokoškolských folklórnych súborov Akademický Zvolen 2019.

Ilustračný obrázok k článku Najlepší vysokoškolský folklórny súbor je Hornád z Košíc, FOTO
8
Galéria
Zdroj: FS Hornád

Na slávnostnom galakoncerte v divadle J. G. Tajovského vo Zvolene mu odovzdali hlavnú cenu festivalu – Zvolenskú fujaru.

Víťazný program Ostrov

Vťazný program súboru Hornád s názvom Ostrov je choreografia, ktorá inscenuje tanečnú príležitosť počas dožinkových slávností v obci Ostrov v južnom Zemplíne v období po druhej svetovej vojne.

Autorom choreografie je Štefan Štec a autorom hudobného spracovania je Dominik Maniak.

Výkon Hornádu zhodnotila porotkyňa Lenka Šútorová-Konečná, známa zo show Zem spieva: „Hornád pôsobivo spracoval tému dožiniek z obce Ostrov v polovici 20. storočia so všetkými historickými kontextami, štýlovou tanečnou, hudobnou a speváckou interpretáciou, vďaka ktorej sa mohlo naplniť režijne a dramaturgicky premyslené dielo.“

V tvrdej konkurencii ostatných súborov si tak Hornád odnáša titul laureát do Košíc už po piatykrát. Do súťaže sa pritom zapojil po prvý raz len v roku 2011, odkedy je pod záštitou Univerzity Pavla Jozefa Šafárika.

Hudbu do choreografie pripravila kapela Fajta, ktorá pôsobí v Hornáde pod vedením Dominika Maniaka, a ktorá na súťaži takisto zožala úspech.

Radosť zo získaného titulu netají ani šéf Hornádu, Martin Bača: „Je to pre nás veľká odmena za enormné úsilie na sále. Som rád, že Hornád ide správnou cestou a že sa dlhodobo drží na špici, čo dnes nie je vôbec jednoduché. Hudba, spev i tanec sú vyrovnané, funguje medzi nimi chémia a to je hlavné. Ja sa môžem už len tešiť.“

Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM