Najlepšie last minute rozhodnutie na Veľkú noc? Košice!

Košická Veľká noc ponúkne zobúdzajúcu sa jar, prírodu, nové prírastky v ZOO, ale i jarnú kultúru a kulinárske zážitky.

Zuzana Vajayová

Od 2. do 5.apríla prebehnú na trhovisku Hradbovej ulice v Košiciach trhy s veľkonočnou tematikou. Všetko, čo sa spája s veľkonočným stolom, nebude chýbať ani na tomto mieste. Kraslice, výšivky, prútený tovar, košíky, korbáče, výrobky z dreva, varešky, pastierske riady, drevené hračky, keramika, klobúky, aj výrobky z kože. Kontrast k moderným nákupným centrám ponúknu potraviny ako sladké medovníky, trdelníky, včelie produkty, medovina, sušené ovocie, či koreniny, prírodné pivá, mäsové výrobky, výrobky z mlieka, ovčie syry, pekárenské výrobky, ovocie a zelenina. Zaujme aj predvádzanie kováčskeho remesla, výroba drevených plastík, maľovanie kraslíc a predvádzanie paličkovania.

Tradičný trh doplní počas zeleného štvrtku o siedmej hodine večernej v Štátnej filharmónii Veľkonočný koncert. Antonio Vivaldi, Bohuslav Martinu či Joseph Haydn sú autori diel, ktorými Košice privítajú jar. Európske hlavné mesto kultúry 2013 tak i na Veľkú noc stojí za svojim titulom aj rok pred jeho nástupom na trón kultúrnych miest Európy.

Deťom bezpochyby urobí najväčšiu radosť zvítanie sa s novými prírastkami košickej ZOO. Túto atraktívnu pozvánku nasmerovali organizátori priamo na Veľkonočný pondelok. Pre tých, ktorí vidia veci radšej z nadhľadu, sa núka let balónom s pohľadom na prebúdzajúcu sa prírodu východného Slovenska. Výhodné hodinové lety sú v ponuke od začiatku apríla. Oko návštevníka Košíc sa poteší aj zobúdzajúcej sa prírode pri fontáne na Hlavnej ulici, či v botanickej záhrade.

Po intenzívnych zážitkoch si svoje vyžiadajú aj chuťové bunky. Košické top reštaurácie si pripravili špeciálne veľkonočné menu a tak objavovanie Košíc môže preniknúť do každej bunky turistov a návštevníkov mesta. Reštaurácia Allegro Hotela Bristol napríklad ponúka jahňací hrebienok podávaný s grilovanou polentou. Reštaurácia Olive Tree hotela Doubletree by Hilton taktiež nasmerovala svoje menu do symbolu Veľkej noci – jahniat. Jahňací hrebienok s krustou z údeného mäsa, cviklové pyré a veľkonočná plnka či pečené jahňacie stehno na rozmaríne, podávané s pečenými mladými zemiakmi a alioli omáčkou sú len malým fragmentom z kreatívy šéfkuchárov tejto reštaurácie. Menu hotelov a reštaurácií však skrývajú množstvo originálnych neodhalených chutí a možností, preto objavovať kulinárske veľkonočné Košice je potešením pri bohatom programe v meste. Hotely okrem toho ponúkajú aj Veľkonočné pobyty s plnohodnotným programom.

Po Veľkej noci sa hlavná pozornosť v Košiciach uprie na Slovenské technické múzeum. Výstava modelov a vynálezov Leonardo da Vinci–geniálny vynálezca bude prebiehať až do októbra, deň jej otvorenia však bude 12.apríl 2012, v predvečer 560. výročia narodenia tohto renesančného umelca. Celkovo 66 exponátov bude začlenených do tematických celkov podľa štyroch živlov.

Od pobytov, menu, trhov, cez umenie, až po zábavu pre deti ponúknu začiatkom apríla Košice. Viac inšpirácií pre veľkonočný pobyt v Košiciach nájdu turisti na www.visitkosice.eu.

Tento článok nie je možné komentovať.