Správy

Najstarší kostol v Košiciach: Toto ste o ňom možno ani netušili

Centrum Košíc je známe množstvom historických pamiatok, ktoré turistov priťahuje ako magnet. Kostol na Dominikánskom námestí nie je výnimkou. Čím je tak výnimočný?

Ilustračný obrázok k článku Najstarší kostol v Košiciach: Toto ste o ňom možno ani netušili
3
Galéria
Zdroj: TASR

Dominikánsky kostol bol postavený koncom 13. storočia, prvá písomná zmienka o ňom je však zachovaná zo začiatku 14. storočia. Čím sa stal za stovky rokov takým výnimočným?

Kostol, ktorý leží v tesnej blízkosti Hlavnej ulice je najstarším kostolom v meste, zároveň je však najstarším zachovalým objektom a najvyššou historickou budovou metropoly východu. Jeho veža je vyššia aj ako Dóm sv. Alžbety.

O sv. Dominikovi, zakladateľovi rádu, sa traduje, že práve on vymyslel ruženec. V dôsledku toho sa v Dominikánskom kostole okrem iného nachádza oltár Ružencovej Panny Márie. Okrem samotnej stavby je pôsobivé aj podzemie kostola, kde ležia rozľahlé pivnice a krypty.

História kostola však ukrýva aj jeho tienistú stránku. V polovici 16. storočia ho zachvátil požiar, nebol však jediný. Aj keď kostol prešiel opravou, o tri storočia neskôr vyhorel znovu. Nasledujúcich 50 rokov prechádzal mnohými ďalšími rekonštrukciami.

Zaujímavosťou tiež je, že v 70. rokoch minulého storočia objavili pamiatkári na strope kostola trhliny, čo ich vyľakalo a tak začali s rekonštrukciou. Za krátky čas však prišli na to, že praskliny boli len namaľované, aby kostol vyzeral ešte starší, ako je. Akoby nestačilo, že aj tak je najstaršou historickou pamiatkou mesta.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM