Eva Mikulová Rôzne Správy

Najväčšia Medzinárodná Balónová fiesta na Slovensku oslavuje 25 rokov

Nebo nad Košicami bude opäť plné balónov. Balónová fiesta 2018 sa koná od stredy 6. júna až do soboty 9. júna.

Ilustračný obrázok k článku Najväčšia Medzinárodná Balónová fiesta na Slovensku oslavuje 25 rokov
6
Galéria
Zdroj: ADS Ballooning Košice

Fiestové mestečko v tomto jubilejnom 25. ročníku vyrastie v areáli Technickej Univerzity v Košiciach. Štartovať sa bude na ploche okolo bejzbalového ihriska a opäť nebude chýbať ani atraktívne nočné nafukovanie, ktoré vždy priláka množstvo návštevníkov.

Bruno chýbať nebude

Prihlásených je 20 pilotov zo Slovenska, Českej Republiky, Rakúska, Slovinska, Maďarska, Rumunska a Holandska, ktorí rozlietajú Košice vždy ráno po 6,30 a podvečer po 18,30 hodine. Lietať budú 3 balóny špeciálneho tvaru. Domáci klaun Bruno, český Ježko, Svätoštefanská koruna a skyhopper balón z Holandska.

Nechýbal ani raz. Stálym účastníkom fiesty je český pilot z Brna, Radek Vrána, ktorý nevynechal ani jeden ročník a tohto roku si na nej zapilotuje už po dvadsiaty piaty raz. Spoznáte ho podľa žltého balóna s logom Lokotrans.

Lietalo vyše 500 balónov

Najdlhšie konajúca fiesta na Slovensku má zaujímavú históriu. Za štvrťstoročie vystriedali niekoľko štartovacích plôch a zázemí fiest. Pamätné je centrum mesta na Námestí osloboditeľov, Anička, Aeroklub, Galéria, Optima, Cassovia, Aupark. Keďže centrum mesta rýchlo zapĺňajú ďalšie a ďalšie stavby, našli organizátori nové miesto v areáli Technickej Univerzity v Košiciach.

Máme za sebou množstvo krásnych letov s balónmi a posádkami z celého sveta. Slovensko, Čechy a Morava, Holandsko, Maďarsko, Poľsko, Rakúsko, Belgicko, Švédsko, Anglicko, Litva, Rumunsko, Slovinsko, Nemecko, Španielsko, Francúzsko, USA, Malajzia či Thajsko. Za všetky tie roky spolu na fieste lietalo približne 500 balónov,“ hovorí Diana Hežel z PR tímu ADS Ballooning.

Okrem klasických balónov, pútali pozornosť aj rôzne špeciály. Okrem domáceho Bruna, sme už v Košiciach videli pivový pohár, kohúta, páva, srdce, mobilný telefón, šmoula, upside-down a vzducholoď tímu FESTO.

Bohatý sprievodný program

Každý deň od 17,00 do 22,00 je vo fiestovom mestečku pripravený sprievodný program spolu so stánkami s občerstvením a DJ-om. V piatok 8. júna predstavia na štartovacej ploche fiestovú novinku, a to walk-in balloon, čiže prechádzka vo vnútri balóna. Večer už bude patriť atraktívnemu nočnému nafukovaniu a ohňostroju. V stredu, vo štvrtok a v sobotu po západe slnka sa priamo na štartovisku budú premietať filmy.

Organizátori fiesty je spoločnosť ADS ballooning, s.r.o. Košice a Balón klub Košice. Podujatie sa koná pod záštitou Mesta Košice, v spolupráci s oblastnou organizáciou cestovného ruchu – Visit Košice. K zorganizovaniu podujatia prispel aj veľvyslanec Holandského kráľovstva na Slovensku Henk Cor Van der Kwast.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM