Alexandra Kolínská Rôzne

Najvyššia pocta: Prezident Kiska udelil štátne vyznamenanie košickému lekárovi

Udeľovanie najvyšších štátnych vyznamenaní je za nami. Medzi desiatimi ocenenými nechýbal ani košický psychiater, profesor a prednosta psychiatrickej kliniky Jozef Kafka.

Ilustračný obrázok k článku Najvyššia pocta: Prezident Kiska udelil štátne vyznamenanie košickému lekárovi
Zdroj: Dnes24.sk

Pri príležitosti výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky udelil v utorok 13. januára 2015 prezident SR Andrej Kiska najvyššie štátne vyznamenania desiatim slovenským osobnostiam. Medzi ocenenými bol aj psychiater a pedagóg prof. MUDr. Jozef Kafka, DrSc., prednosta I. psychiatrickej kliniky Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach. Získal štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj vedy, vysokého školstva a sociálnej oblasti zdravotníctva.

Dôležité je odovzdávať skúsenosti

„Včerajší deň bol pre mňa naozaj výnimočný, bola to veľká česť stretnúť sa s pánom prezidentom. Získané ocenenie si veľmi cením a vnímam ho nielen ako ocenenie mojej osoby, ale ako uznanie pre celú Lekársku fakultu UPJŠ v Košiciach a pracoviska I. psychiatrickej kliniky, na ktorom som strávil svoj profesionálny život,“ konštatoval v súvislosti s ocenením Jozef Kafka, ktorý tiež ocenil slová prezidenta Andreja Kisku, že je treba sa oprieť starších, ktorí majú odovzdávať získané skúsenosti a znalosti svojim nasledovníkom.

Spoluprácoval aj so súdmi

„Po ukončení Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach začal pracovať na Psychiatrickej klinike LF UPJŠ, kde postupne prešiel všetkými funkciami – pracoval ako sekundárny lekár, asistent, docent, profesor a v rokoch 1989–2004 ako prednosta kliniky. Absolvoval dlhodobú stáž na jednom z pracovísk parížskej univerzity Sorbonne vo Francúzsku,“ povedala hovorkyňa UPJŠ Jaroslava Oravcová.

Podľa informácií od hovorkyne, jeho vedecká práca zahŕňa vyše 170 pôvodných vedeckých prác a päť monografií, z ktorých osobitne významnou je monografia o špecifických poruchách osobnosti. Jozef Kafka sa radí medzi zakladateľov slovenskej psychiatrie a má významné zásluhy na výchove a vzdelávaní niekoľkých generácií slovenských lekárov, ošetrovateľov, psychológov či právnikov. V rokoch 1979 – 1989 pôsobil ako hlavný odborník MZ SR pre psychiatriu.

„Pre policajné orgány a súdy napísal okolo tisíc znaleckých posudkov. Je členom najvýznamnejšej psychiatrickej spoločnosti vo Francúzsku a bol členom redakčných rád niekoľkých odborných periodík,“ dodala Oravcová.

Ďalšie získané ocenenia

Získané ocenenia: Zlatá medaila a Strieborná medaila LF UPJŠ Košice, Bronzová medaila UPJŠ Košice, Plaketa mesta Košice, Plaketa mesta Spišská Nová Ves, Plaketa Košického samosprávneho kraja 2014, vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II (2015)

Foto: UPJŠ

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM