Správy

Nápor v nemocniciach ustupuje. Koľko covidových lôžok je obsadených v Košiciach?

Počet pacientov s covidom v košických nemocniciach naďalej ubúda.

Ilustračný obrázok k článku Nápor v nemocniciach ustupuje. Koľko covidových lôžok je obsadených v Košiciach?
Zdroj: UNLP

V Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice je v súčasnosti (údaje k 13. 1.) hospitalizovaných 113 pacientov s ochorením COVID-19. Uviedla to ovorkyňa nemocnice Monika Krišková s tým, že situácia je už druhý týždeň stabilizovaná aj na Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM).

Menej kriticky chorých

Obsadenosť lôžok pre pacientov infikovaných novým koronavírusom dosahuje 40 percent. Na OAIM majú denne desať pacientov napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Podľa Kriškovej sa znížil aj počet kriticky chorých pacientov.

Väčšina z doposiaľ hospitalizovaných nebola zaočkovaná. „Za celé obdobie delta variantu počas jesene a zimy 2021/2022 bolo medzi hospitalizovanými pacientmi 77 percent nezaočkovaných, necelých päť percent pacientov stihlo absolvovať len prvú dávku. Plne očkovaných bolo 18,5 percenta našich pacientov,“ spresnila.

Vlani v decembri zaznamenali v nemocnici 168 úmrtí na COVID-19, pričom drvivá väčšina nebola proti tomuto ochoreniu zaočkovaná. V karanténe alebo na PN v súvislosti s COVID-19 je v súčasnosti viac ako 120 zdravotníkov.

Situácia v Šaci

Počet hospitalizovaných pacientov s covidom klesá aj v nemocnici v košickej Šaci. Nemocnica predpokladá, že ide o prechodné zlepšenie situácie pred očakávaným nárastom prípadov súvisiacich s mutáciou omikron. Všetky zavedené epidemické opatrenia preto zostávajú v platnosti.

Informovala o tom Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú nemocnica patrí. Zdravotnú starostlivosť poskytujú deviatim pacientom (údaje k 11. 1.) pozitívne testovaným na ochorenie COVID-19, pričom ani jeden z nich aktuálne nevyžaduje podporu umelej pľúcnej ventilácie alebo high-flow. Štyria pacienti sú zaočkovaní, pričom dvaja z nich aj posilňujúcou treťou dávkou.

Podľa riaditeľa nemocnice Pavla Rusnáka sa začína napĺňať predpokladaný scenár nárastu pacientov s nepľúcnou formou ochorenia. „Obaja plne zaočkovaní pozitívni pacienti sú hospitalizovaní z dôvodu iných diagnóz. Dá sa predpokladať, že rovnako ako v iných krajinách, aj u nás mutácia omikron zaplní nemocničné lôžka pacientmi, ktorí zdravotnú starostlivosť nebudú potrebovať primárne pre koronavírus, avšak ich počet bude vysoký,“ dodal.

Rozšírili očkovacie kapacity

Rusnák pripomenul, že najúčinnejšiu ochranu voči ochoreniu poskytuje očkovanie. Aj z tohto dôvodu vakcinačné centrum nemocnice rozšírilo kapacity očkovacích dní. Počas januára môžu záujemcovia využiť na očkovanie štyri dni v týždni. Vakcinácia prebieha v pondelky, utorky, štvrtky a piatky v čase od 7.00 do 14.30 hod. v priestoroch polikliniky na vstupnom areáli U. S. Steel Košice. Realizovaná je očkovacou látkou od Pfizer/BioNTech.

Vzhľadom na rýchlo sa meniacu epidemickú situáciu zdravotnícke zariadenie žiada pacientov, návštevníkov a sprevádzajúce osoby vstupujúce do objektov nemocnice, aby sa riadili informáciami zverejnenými na oficiálnych informačných kanáloch nemocnice a rešpektovali pokyny službukonajúceho personálu.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM