Eva Mikulová Samospráva

Napriek kritike niektorých poslancov, primátor bude naďalej poberať zvýšený plat o 40 percent

Poslanec Henrich Burdiga navrhol aby jeho plat bol od 1. januára len základný bez zvýšenia o 40 percent, ktorý poberá. Jeho návrh neprešiel.

Ilustračný obrázok k článku Napriek kritike niektorých poslancov, primátor bude naďalej poberať zvýšený plat o 40 percent
Zdroj: Mesto Košice

Primátor Košíc Jaroslav Polaček si môže vydýchnúť. I naďalej bude od 1. januára 2020 poberať plat 5316 eur.

Mestské zastupiteľstvo (MsZ) na svojom štvrtkovom zasadnutí nepodporilo návrh poslanca Henricha Burdigu na zrušenie zvýšenia jeho základného platu o 40 percent, ktoré mu schválili vo februári. Za bolo 15 poslancov, proti štyria a zdržali sa 17.

Kritizovali aj za „chodníkový“ zákon

Burdiga svoj návrh, podľa ktorého by mal Polaček poberať základný plat, obhajoval nedostatkom finančných prostriedkov mesta a solidaritou aj v súvislosti s plánovaným zvyšovaním dane z nehnuteľností.

Okrem iného argumentoval aj podľa neho neriešením parkovacej politiky mesta či zlyhaním primátora vo veci karanténnej stanice pre túlavé zvieratá. „Odmenu si treba zaslúžiť,“ povedal. Ako pripomenul, v týchto dňoch uplynul rok od toho, ako sa Polaček ujal funkcie primátora.

Ku kritike sa pridali i ďalší poslanci. Vytkli mu aj tzv. chodníkový zákon a ďalšie nedostatky.

„Nemyslím si, že ide o totálne zlyhanie. Tieto slová si nezaslúžim ani ja, ani vedenie mesta, ani zamestnanci. Myslím si, že každý urobil maximum a výsledky možno nemôžeme čakať za rok a dva dni,“ uviedol v reakcii primátor.

Poslanci vo februári schválili primátorovi zvýšenie zákonom stanovenej výšky platu 3797 eur v hrubom o 40 percent. Návrh predložil námestník primátora Marcel Gibóda.

Ako dôvod vtedy uviedol rozsah činností, nápor a to, čo musí vykonávať primátor druhého najväčšieho mesta na Slovensku. Vtedy z 32 hlasujúcich poslancov bolo 21 za zvýšenie platu, jeden proti a desať sa zdržalo.

MsZ môže zákonom stanovený plat zvýšiť najviac o 60 percent.

Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM