Eva Mikulová Správy

Náš región počas leta navštívilo menej zahraničných turistov, hitom bol Gemer a Zemplín

Košický kraj sa v očiach návštevníkov profiluje ako miesto pokojnej dovolenky v prírodnom prostredí, často na odľahlejších miestach.

Ilustračný obrázok k článku Náš región počas leta navštívilo menej zahraničných turistov, hitom bol Gemer a Zemplín
17
Galéria
Zdroj: Region turizmus

Štatistické vyhodnotenie uplynulej letnej sezóny potvrdzuje doposiaľ nevyužívaný potenciál domáceho turizmu v Košickom kraji.

Uspešný Gemer a Zemplín

Návštevníci Košického kraja v lete 2020 zamierili do doteraz menej vyťažených lokalít, napríklad na tzv. krajnom východe, v Slovensko krase, či v okolí Zemplínskej šíravy. „Znovuobjavený“ bol takisto gemerský región, ktorý má ideálne predpoklady na trávenie voľného času v prírodnom prostredí bez negatív komerčného turizmu. Tu sa veľkému záujmu tešili jaskyne UNESCO, ktoré v mesiacoch júl a august zaznamenali dvojciferné medziročné nárasty návštevníkov oproti roku 2019," hovorí Lenka Vargová Jurková, výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu – Košice región turizmu (KRT)

Gemer a dolný Zemplín majú zanedbateľný pokles práve vďaka nárastu domácich návštevníkov. Konkrétne na Gemer prišlo v letnej sezóne 2020 až o štvrtinu viac slovenských turistov ako v minulom roku.

V letnej sezóne (jún – august 2020) navštívilo Košický kraj spolu 112.798 dovolen­károv, ktorí tu strávili 266.500 nocí. Napriek tomu však výrazne chýbali návštevníci zo zahraničia.

„Vzhľadom na pretrvávajúce obavy z ďalšieho vývoja pandémie a jej bezprostredných ekonomických následkov, sú aktuálne očakávania oživenia turizmu skôr pesimistické a zotavenie odvetvia je odbornou verejnosťou vnímané ako dlhodobý proces v trvaní 3 až 5 rokov. Je preto zrejmé, že aj naša incomingová stratégia bude musieť rešpektovať dlhšie ochladnutie globálneho turizmu,“ uviedla Lenka Vargová Jurková.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM