Eva Mikulová Správy

Návštevníci zoo môžu obdivovať unikátnu juhoamerickú kukučku - gvíru podivnú, FOTO

Na rozdiel od našej kukučky jarabej, juhoamerická gvíra podivná neparazituje v iných hniezdach ale je starostlivým rodičom.

Ilustračný obrázok k článku Návštevníci zoo môžu obdivovať unikátnu juhoamerickú kukučku - gvíru podivnú, FOTO
4
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

K novinkám tohtoročnej sezóny v košickej zoologickej záhrade patrí juhoamerický vták – gvíra podivná, známa aj ako kukučka guira.

V máji priviezli samca z francúzskej Zoo de Beauval a v septembri pribudol pár gvír z Varšavy. Rozšírili tak kolekciu vtákov z juhu Ameriky, ktoré sa tešia u návštevníkov veľkej popularite.

Spoločné hniezdo

„Gvíra podivná patrí ku kukučkám, avšak na rozdiel od známej kukučky jarabej nejde o hniezdneho parazita. Kým naša kukučka znáša vajcia do cudzieho hniezda a týmto jej materské povinnosti končia, gvíra patrí medzi starostlivých rodičov,“ priblížil zoológ Patrik Pastorek.

Spoločenský spôsob života tohto vtáka sa prejavuje už tým, že samice znášajú vajcia do spoločného hniezda umiestneného v korune stromov.

Kŕdeľ tvorí niekedy až 18 jedincov, ktorí si bránia svoje teritórium. Samec a samica sa na seba podobajú, majú rovnaké sfarbenie aj veľkosť. Prívlastok podivná získala s najväčšou pravdepodobnosťou pre svoj vzhľad, kde dominuje strapatý chochol na hlave.

Návštevníci môžu gvíry obdivovať vo voliére blízko výbehu surikát. Snahou chovateľov je vytvoriť kŕdeľ gvír, ktoré by sa v budúcnosti postarali o prírastky.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM