Správy

Návštevou pápeža budú mať Košičania opravené cesty za takmer MILIÓN eur

Vzácna návšteva si v Košiciach vyžiada veľké prípravy. Opraviť sa musí aj niekoľko ciest.

Ilustračný obrázok k článku Návštevou pápeža budú mať Košičania opravené cesty za takmer MILIÓN eur
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

So septembrovou návštevou pápeža súvisí oprava viacerých ciest a komunikáciách v meste. Na ich rekonštrukciu pôjde viac ako 830-tisíc. Vyplýva to z materiálov, ktoré TASR poskytlo mesto Košice.

Čo sa opraví?

Na obnovu cesty na letisko je určených zhruba 326-tisíc eur, oprava prístupovej komunikácie na Luník IX má stáť necelých 180-tisíc eur, oprava Kostolianskej cesty približne 178-tisíc eur a na úsek Kavečianskej cesty, po ktorom sa bude delegácia presúvať, pôjde okolo 146-tisíc eur.

„Oprava uvedených úsekov súvisí s požiadavkami organizátorov. Dané sumy vzišli z verejných obstarávaní,“ povedal hovorca magistrátu Vladimír Fabian.

Náklady mesta by mali byť podľa hovorcu následne refundované zo strany štátu. Či bude náhrada výdavkov hradená v plnej výške, povedať nevedel. Pripomenul, že mesto má v súvislosti s návštevou pápeža určený zoznam viacerých úloh a povinností. „Primátor mesta naďalej rokuje s predstaviteľmi vlády, aby mesto dokázalo zabezpečiť všetky potrebné úkony,“ dodal.

Cesta na Luník IX nebude

Z bezpečnostných dôvodov sa uvažovalo aj o vytvorení únikovej, respektíve druhej prístupovej cesty na sídlisko Luník IX. V rozpočte podľa požiadaviek organizátorov na území mesta na základe zákonných kompetencií však takáto položka nefiguruje.

„Policajný zbor bude v rámci plnenia svojich úloh zabezpečovať primerané bezpečnostné opatrenia. V tejto chvíli môžeme verejnosť ubezpečiť, že situáciu dôkladne analyzujeme a vyhodnocujeme prípadné riziká. O podrobnostiach budeme verejnosť včas priebežne informovať,“ uviedla vo svojom stanovisku hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Na zabezpečenie prípravy návštevy pápeža vládny kabinet v utorok (10. 8.) vyčlenil viac než 5,4 milióna eur. Pápež František navštívi Slovensko 12. – 15. septembra. Zavíta do Bratislavy, Prešova, Košíc a Šaštína. V Košiciach bude 14. septembra, kde sa na Luníku IX stretne s rómskou komunitou a následne na Štadióne Lokomotíva aj s mladými.

Foto: ilustračné

Aktuality zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM