Eva Mikulová Rôzne

Nemáte ešte nulové eurobankovky? Vieme, kde ich zoženiete

Suvenír v podobe eurobankovky s nulovou hodnotu si budú môcť kúpiť aj návštevníci Botanickej záhrady v Košiciach už v piatok 24. augusta 2018.

Ilustračný obrázok k článku Nemáte ešte nulové eurobankovky? Vieme, kde ich zoženiete
6
Galéria
Foto: Adam Stečák

Obrazovým motívom novej bankovky sú skleníky botanickej záhrady s kvitnúcimi leknami a znak UPJŠ. Záujemcovia si ju budú môcť kúpiť od piatka 24.augusta od 9.00 h na Mánesovej 23 v Košiciach.

Košická botanická záhrada je tak ďalšou inštitúciou, ktorá vychádza na suvenírovej eurobankovke. Tlačená je s povolením Európskej centrálnej banky (ECB) v tlačiarni cenín na bavlnenom papieri používanom pri výrobe pravých eurobankoviek. Jej farba je z 500-eurovej a formát z 20-eurovej bankovky.

„Ako motív na prednej strane sme zvolili pohľad na skleníky botanickej záhrady, ktoré boli spustené do prevádzky v októbri roku 1958, a tento rok oslávia 60. výročie prevádzky, dnes už v zmodernizovanej podobe. Pred skleníkmi je možné vidieť kvitnúce vodné rastliny z rodu lekno (Nymphaea), ktoré sa každé leto pýšia vo vodnej nádrži na Ekologickej náučnej ploche. Obraz na bankovke dotvára znak Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, ktorej súčasťou botanická záhrada je,“ uviedol Pavol Mártonfi, poverený výkonom funkcie riaditeľa botanickej záhrady.

Limitované množstvo nákupu

Predaj suvenírovej eurobankovky bude viazaný buď na kúpu vstupeniek do botanickej záhrady, alebo aj osobitne v záhradníckej predajni vedľa vstupu do areálu. „Množstvo je limitované počtom piatich kusov suvenírových eurobankoviek na osobu alebo vstupenku,“ informovala hovorkyňa UPJŠ Linda Babušík Adamčíková. Pre mimokošických záujemcov sa začne predaj na dobierku o desať dní neskôr. Viac informácií o predaji nulových bankoviek je na webstránke botanickej záhrady.

Vydávanie oficiálnych Euro Souvenir bankoviek sa začalo v roku 2015 vo Francúzsku s cieľom propagácie turizmu. Sú na nich zobrazené známe kultúrne a historické pamiatky či turisticky zaujímavé lokality. Na nulovú eurobankovku sa už dostali aj košická zoologická záhrada a Dóm sv. Alžbety.

FOTO: Na suvenírových eurobankovkách bude Dóm sv. Alžbety a zvieratá zo zoo
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM