Správy

Nemocnica si začne po 20 rokoch upratovať sama. Zvládnuť to má 150 upratovačiek

Zmluva s dodávateľskou firmou na upratovanie sa čoskoro skončí. Nemocnica prejde na systém overený v iných nemocniciach.

Ilustračný obrázok k článku Nemocnica si začne po 20 rokoch upratovať sama. Zvládnuť to má 150 upratovačiek
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) Košice od konca júla začne upratovať svoje priestory vlastnými kapacitami. Nebude tak na tento účel využívať externú spoločnosť, ako to bolo viac ako 20 rokov.

Prejdú pod nemocnicu

Nové vedenie nemocnice definitívne uzavrelo rokovania s doterajším dodávateľom služieb firmou ČaSS o prechode práv a povinností zamestnancov. Informovala o tom hovorkyňa UNLP Monika Krišková.

„Považujem za mimoriadne dôležité, aby si zdravotnícke zariadenie, akým je druhá najväčšia nemocnica na Slovensku, zabezpečovalo hygienu a upratovanie pracovísk vlastnými pracovnými silami. Na základe spoločnej dohody s dodávateľom od konca júla pribudne medzi zamestnancov UNLP viac než 120 upratovačiek. Som rád, že sme prijali dohodu, ktorá je vyhovujúca pre obe strany,“ uviedol generálny riaditeľ UNLP Ján Slávik.

V prospech nového modelu upratovania hovoria podľa neho skúsenosti z iných nemocníc, štátnych aj súkromných. „Pokiaľ chceme znižovať riziko nemocničných nákaz, udržiavať nemocnicu čistú a bezpečnú pre pacientov aj zamestnancov, je upratovanie vo vlastnej réžii tým najlepším riešením,“ konštatoval.

Inšpirovali sa inde

Časť priestorov si UNLP už niekoľko rokov upratuje sama. Ide najmä o budovu urgentného príjmu na Rastislavovej ulici, niekoľko administratívnych priestorov, oddelenie laboratórnej medicíny či vakcinačné centrum. Počas pandémie si nemocnica upratovala aj priestory veľkokapacitného odberového miesta.

Oba areály nemocnice na Triede SNP aj Rastislavovej ulici bude po novom upratovať viac ako 150 upratovačiek.

„Výhoda vlastného upratovania sa ukázala aj teraz po nedávnom požiari. Vlastnými silami sme dokázali v rýchlom čase vrátiť urgentný príjem do pôvodného stavu, aby zase slúžil pacientom a zdravotníkom,“ uviedol Slávik, ktorý je vo funkcii od 1. júna tohto roka.

Ušetria peniaze

Nemocnica momentálne zabezpečuje nákup techniky a zariadení, ktoré sú na zabezpečenie kvalitnej hygieny potrebné. „Predpokladáme obstaranie upratovacej techniky za necelých 78-tisíc eur, ale do budúcna počítame s celkovou úsporou viac než 200-tisíc eur ročne. Ušetrené financie použijeme na ďalšie zvyšovanie kvality hygieny v UNLP,“ dodal generálny riaditeľ.

Terajší zmluvný vzťah firmy ČaSS s UNLP trvá od konca júla 2020. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) v januári 2021 udelil UNLP za zmluvu pokutu 88 210 eur pre porušenie zákona o verejnom obstarávaní. Podľa úradu nemocnica neoprávnene postupovala priamym rokovacím konaním. Vtedajšie vedenie UNLP argumentovalo, že zdedený stav v prvých týždňoch po nástupe neumožňoval iné, ako pokračovať nevyhnutné obdobie s externým partnerom.

Foto: ilustračné

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM