Veronika Hunyadiová Správy

Nemocnice obnovujú zákaz návštev. Ktoré osoby majú výnimky?

Nemocnice sprísňujú protipandemické opatrenia.

Ilustračný obrázok k článku Nemocnice obnovujú zákaz návštev. Ktoré osoby majú výnimky?
Zdroj: TASR/AP

Od pondelka 16. augusta platí v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) aj v nemocnici AGEL Košice-Šaca zákaz návštev pacientov. Rozhodnutie súvisí s novým COVID automatom.

Podľa neho musia poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, ktorí poskytujú ústavnú zdravotnú starostlivosť v územných obvodoch okresov v stupni Monitoring, v stupni Ostražitosť alebo v 1., 2., alebo 3. stupni ohrozenia sú povinní zabezpečiť zákaz návštev a jeho dodržiavanie na všetkých lôžkových oddeleniach zariadenia.

Kto má výnimku?

Aj tento zákaz má ale niekoľko výnimiek. Obmedzenie sa v UNLP a v Šaci nevzťahuje na návštevy kňazov za účelom podávania sviatosti pomazania ťažko chorým a umierajúcim, u osôb, ktorým je poskytovaná paliatívna starostlivosť, sú ťažko choré alebo umierajúce.

Navštíviť pacientov môžu aj:

  • kompletne zaočkované osoby (14 dní po druhej dávke dvojdávkovej vakcíny, 21 dní po jednodávkovej vakcíne alebo 14 dní po akejkoľvek vakcíne, ak osoba prekonala koronavírus za ostatných 180 dní)
  • osoby po prekonaní ochorenia COVID-19 za ostatných 180 dní.
  • osoby s negatívnym výsledkom testu (RT PCR alebo LAMP test nie starší ako 72 hodín od odberu, Ag test nie starší ako 24 hodín od odberu)

Povinnosť preukazovať sa negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19 sa nevzťahuje na osoby do 12 rokov. Pred vstupom na oddelenie sú prichádzajúce návštevy povinné predložiť doklad, ktorý preukazuje niektorú z vyššie uvedených skutočností.

Čo platí v Šaci?

„Návštevné hodiny sú denne v čase od 14.00 do 16.00 hod. v rozsahu maximálne 30 minút. Pacienti majú povolenú jednu návštevu najviac dvoma osobami," vyjadril sa riaditeľ nemocnice Agel Košice-Šaca Pavol Rusnák. Návšteva je tiež povinná mať prekryté dýchacie cesty rúškom/respirá­torom, dezinfikovať si pri príchode a odchode ruky a použiť požadované osobné ochranné pomôcky v závislosti od stavu pacienta a charakteru oddelenia.

Návšteva sa musí zdržiavať pri konkrétnej osobe, pre ktorú bola návšteva povolená, a minimalizuje svoj pohyb na oddelení a v nemocnici. V prípade mobilných pacientov sú preferované návštevy v spoločných interiérových priestoroch mimo oddelenia, za priaznivého počasia v exteriéri – v nemocničnom par­ku.

Regulácia návštev je v kompetencii zdravotníckych pracovníkov oddelenia.

Prísne podmienky

V UNLP sú návštevné hodiny v stredu, sobotu a nedeľu v čase od 14.30 do 16.30 hod. Povolená je návšteva jednej osoby v rovnakom čase, približne na 15 minút.

Návštevy sú povinné zapísať sa do evidencie na oddelení. Svojím podpisom zároveň potvrdzujú, že aktuálne nemajú príznaky respiračnej infekcie, nemajú nariadené karanténne opatrenia a v prípade ochorenia COVID-19 (do 14 dní od návštevy pacienta) budú informovať danú kliniku alebo oddelenie.

Univerzitná nemocnica na oboch svojich pracoviskách (Tr. SNP a Rastislavova) opäť zaviedla aj triáž. „Pacientom bude pri vstupe odmeraná teplota, dýchacie cesty musia mať prekryté respirátorom FFP2, prípadne 2 chirurgickými rúškami. Od dnes musia pri triáži navyše informovať zdravotnícky personál o prípadných klinických príznakoch ochorenia COVID-19,“ vysvetlil výkonný riaditeľ UNLP pre liečebno-preventívnu starostlivosť Ľuboslav Beňa. Vykonávať si ju budú samostatne aj zdravotníci na ambulanciách či na ďalších pracoviskách UNLP.

Foto: ilustračné

Udalosti na Slovensku

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM