Správy

Nenechajte si ujsť skvelú príležitosť: Bukovec odhalí bežne neprístupné miesta!

Takéto niečo nemožno zažiť každý deň. Vodná nádrž Bukovec počas blížiacich sa dní otvorí svoje brány.

Ilustračný obrázok k článku Nenechajte si ujsť skvelú príležitosť: Bukovec odhalí bežne neprístupné miesta!
Foto: Lukáš Zavacký / Zdroj: Dnes24.sk

V súvislosti so Svetovým dňom vody organizuje Slovenský vodohospodársky podnik Dni otvorených dverí na vodných stavbách. Svoje brány tak návštevníkom otvorí aj Bukovec.

Zásobáreň pitnej vody

Vodárenská nádrž Bukovec bola vybudovaná v rokoch 1968 až 1976 a slúži ako doplnková zásobáreň pitnej vody pre mesto Košice a Košice okolie.

Okrem zásobovania obyvateľov pitnou vodou má nádrž aj ochrannú funkciu, akou je vyrovnávanie kolísavých výdatností zdrojov košického skupinového vodovodu a znižovanie povodňových prietokov.

Okrem tejto nádrže sa pod obcou Bukovec nachádza aj dolná nádrž, ktorá bola vybudovaná ako havarijná zásobáreň úžitkovej vody pre hutnícku prevádzku VSŽ Košice, terajší U.S. Steel.

Verejnosti bežne neprístupná

Vodná nádrž Bukovec nie je pre verejnosť sprístupnená, je ale významným biotopom vodného vtáctva, obojživelníkov a vtáctva. Biotop je priam predurčený na výskyt väčšieho množstva obojživelníkov, cicavcov, hmyzu a plazov.

Zásobný objem nádrže je okolo 25 miliónov kubických metrov a dĺžka priehrady je 2,8 kilometrov. Výška hrádze nad terénom je od 50 do 55 metrov.

Podľa vodohospodárov bude pre návštevníkov počas Dňa otvorených dverí pripravená prehliadka velína, odkiaľ sa riadi celá vodná stavba a nezabudnuteľný zážitok čaká návštevníkov aj pri vstupe do útrob stavby.

Deň otvorených dverí sa na Bukovci uskutoční 23. marca v časoch o 9:00, 11:00, 13:00 a 24. marca o 10:00, 12:00 pre širokú verejnosť, ale aj organizované skupiny.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM