Tlačové správy

Nepoznaný kraj, alebo Dovolenka na Slovensku, na konci sveta

Horský hotel Poráč Park sa nachádza v srdci Poráčskej doliny, na planine Galmus, v nádhernom prostredí Volovských vrchov avšak, okrem domácich málo kto túto nádhernú oblasť pozná.

Ilustračný obrázok k článku Nepoznaný kraj, alebo Dovolenka na Slovensku, na konci sveta
Zdroj: keturist.sk

Galmus je vapencovo-dolomitová platňa ktorá je rozdelená na dve časti centrálnou Poráčskou dolinou. Priemerná nadmorská výška planiny je v rozmedzí 500 až 1000 metrov, čo ponúka nádherné výhľady na okolie. Preto sme sa rozhodli ukázať Vám aspoň niektoré unikáty v našom okolí ktoré by ste mali rozhodne navštivíť.

Miesta ktoré by ste z nášho Poráč Parku mali určite navštíviť :

Červená Skala

Volovské vrchy

Z nášho strediska , z pohodlí terasy je vidieť prvý krásny prírodný úkaz a to Červenú Skalu. Nachádza sa neďaleko 30 minút tursitickým chodníkom a z jej vrchu si viete vychutnať nádherný výhľad. Červená skala je súčasťou cháneného územia Národnej prírodnej rezervácie Červené skaly. V oblasti platí 5 stupeň ochrany a je dôležité sa pohybovať iba po označených chodníkov a nachádzajú sa tu rôzne vzácne prvky krasovej krajiny, flóry a fauny.

Zdroj: Poráč Park

Vysoký Vrch

Domácimi nazývaný tiež Vysoký Vršok je ďalšou z krásnych turistických výletov z nášho Parku. Jeho nadmorská výška je 824 m.n.m je jedinečným miestom na krásny výhľad po okolí. Môžete vidieť obec Poráč , miestne vrchy, západné pohorie Slovenský raj, Spišský hrad, Levočšské Vrchy, Poprad, Branisko…

Sami uznáte , že je to unikátny výhľad. Na jeho vrchu sa nachádza informačný tabuľa , vrcholová kniha, posed a rozhľadová ružica. Z tohto miesta je len kúsok k ďalšiemu unikátu a to známej jaskyni Šarkanová diera.

Zdroj: keturist

Šarkanová diera

Dĺžka Šarkanovej diery je približne 178 metrov dlhá jaskyňa a vznikla činnosťou potoka. Objavil v nej zlomky pravekých nádob, ktorých vek bol neskôr prisúdený do mladšej doby kamennej. Zaujímavosťou tejto jaskyne je, že sa v nej našli najstaršie kosti zdomácneného psa na Slovensku. Tento nález dokumentuje domestifikáciu psa na našom území v neolite, teda v mladšej dobe kamennej.

Zdroj: SRRA

Vrch Bukovec

Vrch Bukovec je dokonalým výhľadovým miestom, ktorý zároveň ponúka pokojnú a zaujímavú turistiku. Nachádza sa medzi obcami Švedlár a Poráč. Z jeho vrcholu je nozaj krásny výhľad na celú rozľahlú krajinu a i keď je viac ako 1000mn vysoký , jeho vrchol je plochá planina. Bukovec má plochý hrebeň porastený pasienkovými spoločenstvami rastlín so vzácnou faunou a flórou. Je to nezalesnený hôľnatý vrchol, ktorý poskytuje pekný výhľad do Hnileckej doliny, Hornádskej kotliny, na Kráľovú Hoľu a za priaznivého počasia je možné vidieť aj celé Tatry.

Zdroj: keturist.sk

Náš výber je len málo z toho, čo sa dá v našom okolí zažiť no jedno je isté, naša mala krajina ponúka nádherné miesta na výber a o mnohých z nich nemáme ani páru. Preto vyžime momentálnu situáciu na to, aby sme si zmapovali a navštívili keď nie všetky, tak aspoň niektoré z krás našej Slovenskej Republiky. Boli ste už u nás, v Poráč parku? :)

Zdroj: Poráč Park
Zdroj: Poráč Park

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Veronika Poráč Park
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM