Správy

Nepredané vianočné stromčeky sa nevyhadzujú. Pochutili si na nich zvieratá v zoo, FOTO

Stromčeky, ktoré si nenašli majiteľov poslúžia ako spestrenie stravy pre kozy, zubry či jelene. Ktoré stromy im chutia najviac?

Ilustračný obrázok k článku Nepredané vianočné stromčeky sa nevyhadzujú. Pochutili si na nich zvieratá v zoo, FOTO
10
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Nepredané vianočné stromčeky tradične slúžia ako potrava pre niektoré zvieratá v košickej zoologickej záhrade. Prvú várku dostali po Vianociach, druhá k nim v uplynulých rokoch zvykla doraziť po novoročných sviatkoch. Za zoo to povedal inšpektor chovu Jozef Lenard.

„Dávame ich takmer všetkým kopytníkom. Napríklad si na nich pochutnávajú kamzíky, tahry himalájske, muflóny, kozy, ovce, zubry, jelene,“ povedal s tým, že väčšina kopytníkov potrebuje takúto drevitú vlákninu na podporu trávenia. „Čo sa týka zubra, v prírode tvoria konáre stromov, mladé výhonky a podobne až dve tretiny jeho kŕmnej dávky. Nejde tak len o spestrenie potravy, ale o jej nevyhnutnú súčasť,“ doplnil Lenard.

Iba tie nepredané

Zvieratám v košickej zoo podľa neho chutia najviac borovice a smreky, najmenej nórske jedle. „Berieme len stromčeky, ktoré sa nepredajú. Tie použité, ktoré ľudia vyhodia, sú pre zvieratá nebezpečné. Môžu byť na nich rôzne drôtiky, nitky či zvyšky ozdôb, čo by im mohlo uškodiť,“ vysvetlil.

Z obchodných reťazcov v minulých rokoch dostávali druhú várku nepredaných vianočných stromčekov začiatkom nového roka. Vzhľadom na auktálny tzv. lockdown môže byť podľa neho tentoraz situácia iná.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM