Správy

Neprichádzajú k nám iba Ukrajinci. Vojnovým utečencom je každý, kto prekročí hranicu

Štatút vojnového utečenca majú v súčasnej situácii všetci ľudia, ktorí na územie Slovenskej republiky prichádzajú z Ukrajiny.

Ilustračný obrázok k článku Neprichádzajú k nám iba Ukrajinci. Vojnovým utečencom je každý, kto prekročí hranicu
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Hraničná polícia preveruje pri vstupe na Slovensko cestovné doklady každého prichádzajúceho z Ukrajiny. Uviedla to hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance Agnesa Kopernická.

„Každý, kto prichádza z územia Ukrajiny, či je to Ukrajinec alebo iný štátny príslušník, má v tejto situácii štatút vojnového utečenca,“ povedala Kopernická. Ak sa prichádzajúci na hraniciach nevie preukázať cestovným dokladom s fotografiou, je do systému zaregistrovaný podľa údajov, ktoré polícii oznámi.

Iné občianstvo

Na to, že k nám spoza hraníc prichádzajú aj ľudia s iným ako ukrajinským občianstvom upozornil aj predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka. „Treba si uvedomiť, že spolu s Ukrajincami je tu množstvo skupín, ktoré sa snažia zneužiť túto situáciu na ukrajinskej strane a posúvajú k nám ľudí, ktorí by sa za normálnych okolností k nám nedostali,“ uviedol v utorok Trnka pre médiá.

Podľa neho väčšina ľudí, ktorí za posledné dni prekročili slovensko-ukrajinské hranice ako vojnoví utečenci, nemala ukrajinskú národnosť. „Chcem upozorniť na tento vznikajúci možno aj tak trochu bezpečnostný problém, že sa k nám dostávajú ľudia z tretích krajín, z Afriky, Ázie a podobne,“ povedal.

Podľa Trnku uvádzajú, že sú študentami na Ukrajine. „My to nevieme vyriešiť a, samozrejme, budeme poskytovať pomoc každému jednému obyvateľovi a občanovi, ktorý prejde hranicami,“ dodal predseda KSK. Pri ubytovávaní prichádzajúcich zaevidujú podľa dokladov, ktoré predložia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM