JAB Rôzne

Neskutočné! Smutný pohľad na Prielom Hornádu v Slovenskom raji, VIDEO

Len pred pár týždňami vyčistili Prielom Hornádu v národnom parku dobrovoľníci. Dlhotrvajúce dažde a zvýšená hladina vody zmenila vyčistené územie na smetisko.

Ilustračný obrázok k článku Neskutočné! Smutný pohľad na  Prielom Hornádu v Slovenskom raji, VIDEO
8
Galéria
Zdroj: Peter Olekšák

Správa NP Slovenský raj spoločne s dobrovoľníkmi pravidelne dvakrát ročne organizuje čistenie rieky Hornád v národnom parku. Posledné veľké čistenie sa konalo pred necelým mesiacom 26. októbra, kedy 35 ochotných účastníkov priložili ruku k dielu a vyčistili bezmála 13 km toku Hornádu v najprísnejšie chránenej A zóne od Hrabušíc až po Čingov.

Ako vtedy informoval riaditeľ Správy NP Slovenský raj Tomáš Dražil, akcia čistenia Hornádu spočíva v dôkladnej príprave už týždne predtým, kedy mapujú miesta, kde sa odpad nachádza. „Bohužiaľ, v Hornáde je takmer všade, ale je potrebné identifikovať najhoršie úseky, kde sa hromadí. Najčastejšie je to pri stromoch vyvrátených v rieke, ktoré tvoria prirodzené prekážky," povedal Dražil.

Za niekoľko hodín práce sa podarilo nazbierať viac ako 80 vriec. „Zbieranie odpadu v Prielome Hornádu vôbec nie je jednoduché. Odpad sa zachytáva v bahne, v bujnej vegetácii brehov, v konároch živých stromov alebo v „bobrích hrádzach“ – ako voláme spleť konárov a kmeňov popadaných do toku, ktorá má často až niekoľkometrovú hrúbku. Tu treba trpezlivo tieto hrádze doslova rozpletať a odpad vyberať," ozrejmil.

Dobrovoľníci z rieky vytiahli naozaj všeličo, ale najviac plastové fľaše. Našli tam pneumatiky od áut, motoriek aj bicyklov, sedačky, koberce, ale hlavne plasty všetkých druhov, ako obaly saponátov, rôzne tégliky, zubné kefky a fólie. Je neuveriteľné, čo všetko dokáže priplaviť a akú silu má veľká voda.

Veľká voda však nepovedala ešte svoje posledné slovo. Vytrvalé dažde potrápili pred niekoľkými dňami celé Slovensko a zaplavili aj niektoré dediny na Spiši. Zvýšené hladiny riek priplavili do vyčistenej oblasti poriadny bordel. Podľa slov vedúceho odboru ochrany krajiny Správy NP Slovenský raj, Petra Olekšáka, priplavilo všetko z obcí nad Prielomom Hornádu, hlavným pôvodcom je Hranovnica.

Aktuálne zábery z Prielomu Hornádu si môžete pozrieť v našich galériách.

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM