Peter Handzuš Hokej

Nestranný divák musel byť nadšený

Čo už narobíme? Nemecko nás na domácom šampionáte porazilo. Či zaslúžene, to ťažko povedať. Hralo efektívne a smerom dozadu veľmi zodpovedne. Porazili nás svojimi zbraňami. Presne tými, o ktorých sme dobre vedeli. Predsa to však dokázali. Žiaľ, tím m

**Gáborík: „Boli zdolateľní“ **

Pre nestranného diváka to musela byť krásna hokejová detektívka. Slovenskí fanúšikovia by však radšej rozprávku s klasickým šťastným koncom. „Na začiatku sme si vytvorili dobré možnosti, vstup sme mali výborný. Šance sú, treba na nich naďalej pracovať, verím, že to zmeníme,„ odfukoval po stretnutí Marián Gáborík. Prehra určite mrzí. Už v prvej tretine sme sa dostali do tlaku, mali sme tri- štyri veľké šance a keď sme konečne našli svoj správny rytmus, Nemci nevedeli, kde je sever. Žiaľ, ten rytmus prišiel veľmi, veľmi neskoro. „Sami ste videli, že Nemecko bolo zdolateľné. My sme ich dusili, zvierali, oni zaútočili a prečíslenia premieňali na góly. V našom obrannom pásme ľahko strácame puky a traja útočníci sa dostávajú za chrbát súperových hráčov. Toto musíme vylepšiť, proti Rusom sa to stávať nemôže,“ pokračoval odchovanec Dukly Trenčín. Čo sa týka šancí, Gáborík zatiaľ strelecky mlčí. Streleckých príležitostí, a nie hocijakých, má však požehnane. Druhú tretinu sme prehrali 0:3, no pri jednoduchšom riešení niektorých situácií sme mohli pokojne dosiahnuť jeden, či dva góly. Niekedy však jednoduchosť a strela z kruhov museli ustúpiť pred zbytočnou prihrávkou na obsadeného spoluhráča. Až tretia tretina priniesla jednoduchšie riešenie našich akcií. „Pochopiteľne, streľba musí byť. V útočnom pásme musíme hrať jednoduchšie. Je pravda, že v druhej tretine sme si niekedy zbytočne prihrali. Perfektný príklad bol náš tretí gól, Maroš Hossa strieľal, Paľo Demitra dorážal. Tlak na brankára je dôležitý, musíme ho po strelách vytvárať,“ hovoril o nutnej zmene zakončenia Gáborík.

„Višňa by nám veľmi pomohol,“ povzdychol si Handzuš

Svoju premiéru na MS 2011 si odkrútil center Los Angeles Michal Handzuš. Patril medzi najlepších hráčov na ľade. Vypomáhal obrancom, bojoval ako lev, bol správnym ťahúňom svojej formácie. Ale bolo to málo. Po dvoch tretinách sme prehrávali 0:3, gól nie a nie padnúť.// „Po druhej tretine sme si povedali sme si, že musíme hrať to, čo sme si dohodli. Zodpovedne dozadu. My sme vedeli, že ak dáme prvý gól, sme schopní pridať ďalšie. To sa naozaj potvrdilo, ale bohužiaľ, prvý presný zásah prišiel neskoro,“ uznal urastený stredný útočník. Slovákom hrozila blamáž, ako tak padali góly do našej siete, mnohí si zrejme spomenuli na MS 2010 a dánsku nakladačku z Kolína. Sú také zápasy, že vám do bránky spadne všetko. Robíte, čo je vo vašich silách, ale góly súpera padajú s ľahkosťou, ktorú vy nemáte. Napriek priebežnému stavu 0:4 však Slovensko povstalo. „Mužstvo ukázalo charakter, nevzdalo sa ani za veľmi zlého stavu. Ľudia boli takisto skvelí, pomáhali nám ako sa len dalo. Určite im chceme poďakovať. Tento záver zápasu by mohol byť dobrým základom pre ďalšie stretnutie. Na tom musíme budovať. Tím máme dobrý. Toto stretnutie nám možno skomplikovalo situáciu, ale ešte ich máme pred sebou dostatok,“ burcoval Handzuš. Či však zdrvujúci finiš Slovákov bude skutočne tým správnym impulzom, to teraz povedať nevieme. Musíme v to iba dúfať. „Zápas ukázal, ako máme hrať, keď chceme uspieť. Ale tiež ukázal, ako nehrať. Útok máme nabitý, no rozhodovať bude naša hra v obrane. Všetkých päť hráčov na ľade si musí plniť svoje úlohy smerom dozadu. Keď si pozriete úspechy, ktoré Slovensko v minulosti dosiahlo, všetci sa vtedy podriadili taktickým úlohám a plnili defenzívne povinnosti. Tu doma to musíme urobiť tiež,“ konštatoval. Tiež ste niekedy mali pocit, že rozohrávka a celkovo pôsobenie našich obrancov pri presilových hrách nie sú ideálne? Áno, zrejme ste videli správne. Teraz nás čaká dôležitý zápas proti Rusku, v ktorom presilové hry môžu zohrať veľkú úlohu. Bola by škoda, keby aspoň na túto časť zápasov nevyužijeme služby Ľubomíra Višňovského, najproduktívnej­šieho obrancu základnej časti NHL. „Veľmi by nám pomohol, ale hráčov zdravotný stav je najdôležitejší. Je to na ňom a na lekároch,“ zamýšľal sa Handzuš. V zápase Slovensko – Rusko na seba narazia dva mimoriadne vyspelé tímy, ale paradoxne, bude to zápas „len“ o štvrťfinálovú miestenku. Forma i výsledky Nemcov napovedajú, že jeden z kvarteta Fínsko, Slovensko, Česko a Rusko sa do prvej osmičky nezmestí. Otázka znie, kto to bude. „S Rusmi bude dobrý zápas. Stretnú sa dva nahnevané tímy a dá sa čakať výborné stretnutie. Aj Rusi zatiaľ mali problém sa poriadne nabudiť, nehrali proti takým súperom, aby to dokázali. S nami budú mať iný prístup, určite sa dobre motivujú,//“ dodal držiteľ zlata a striebra z MS.

Text: Pavol Rajtar Foto: Ondrej Bobek

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM