Lenka Fedorová Rôzne Správy

Nezabudnuteľný jarný výlet: 5 výnimočných dedín neďaleko Košíc, ktoré musíte navštíviť

Netreba chodiť ďaleko, aby sme natrafili na skutočnú krásu! Nechajte sa zlákať do 5 zaujímavých dedín v okolí Košíc.

Ilustračný obrázok k článku Nezabudnuteľný jarný výlet: 5 výnimočných dedín neďaleko Košíc, ktoré musíte navštíviť
Zdroj: TASR

Slanská Huta

Len približne pol hodinu cesty z Košíc leží obec Slanská huta, v blízkosti ktorej sa rozprestiera nádherné jazero Izra. Aj keď je k jazeru sťažený prístup, pohľad naň stojí za to. Niet divu, veď jazero Izra je považované za jedno z najromantic­kejších miest na Slovensku!

Jazero si so sebou nesie zaujímavú povesť z čias kočovných Avarov. Pyšná avarská kňažná Izra si dala údajne postaviť z kvádrov kamennej soli jagavý hrad. Keď sa Slovania pustili do jeho dobývania, trojdňový dážď im v tom veľmi pomohol. Keď sa trosky pevnosti spolu s masou zeminy zosunuli do doliny, tak ju zahradilo. Po čase sa tam vytvorilo jazero, ktoré tak dodnes nesie názov po avarskej bojovníčke.

Zlatá Baňa

Medzi obcami Zlatá Baňa a Červenica sa nachádzajú unikátne opálové bane. Tie si so sebou nesú tak dlhú históriu ťažby, akú ťažko nájsť inde vo svete. Harlekýn, najväčší nájdený kus drahého opálu, pochádza práve z týchto opálových baní. Ak sa rozhodnete bane navštíviť, z Košíc je to len čosi cez pol hodinu cesty a samotná prehliadka vám zaberie nanajvýš hodinu. Pri prehliadke vás určite zaujmú rôzne minerály, staré banské vozíky či svietidlá.

Brežany

Drevené kostolíky neustále pútajú naše pozornosť. Ako už z názvu vyplýva, výnimočné sú stavebným materiálom, ktorý na nich majstri použili. V obci Brežany sa nachádza zaujímavý drevený kostolík pochádzajúci z roku 1727! Právom sa tak radí medzi najstaršie drevené kostoly na Slovensku.

Budimír

Ak budete prechádzať okolo obce Budimír, ktorá leží len pár kilometrov od Košíc, určite by ste v nej mali trochu pobudnúť. Jej významnou dominantou je kaštieľ, ktorý je klasicistickou tereziánskou stavba z 2. tretiny 18.storočia. Dvojpodlažná trojtraktová bloková budova s erbom na fasáde kedysi slúžila ako panské sídlo vetvy Ujházyovcov. Budova je vsadená do nového francúzskeho parku a ohradená oplotením v klasicistickom slohu. Stojí za pozretie!

Ruskov

S prebúdzajúcou sa jarou určite pomýšľate na príjemný výlet. Dobrou voľbou tak pre vás môže byť oblasť Regata, ktorá sa nachádza medzi obcami Ruskov a Slančík. Miesto vás hneď na prvý pohľad zaujme obrovskými dubmi, ktorých vek sa podľa rôznych materiálov odhaduje na viac ako 400 rokov. Tieto stromy tak patria medzi najstaršie a najvyššie, ktoré možno na území Slovenska nájsť!

Titulné foto: Jazero Izra

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM