Správy

Nezľakli sa práce, vyhrnuli rukávy a pustili sa do roboty: Rómovia v okolí Košíc vysádzajú stromy

Projekt s pestovaním palivového dreva pre Rómov odštartovali v Turni nad Bodvou v okrese Košice - okolie. Možnosť vysádzať na nekvalitných poľnohospodárskych pôdach rýchlorastúce dreviny pre výrobu biomasy otvorila minuloročná novelizácia zákona.

Ilustračný obrázok k článku Nezľakli sa práce, vyhrnuli rukávy a pustili sa do roboty: Rómovia v okolí Košíc vysádzajú stromy
Zdroj: TASR

Projekt so samovýrobou paliva pre Rómov takmer rok pripravovali poslanci NR SR za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Definitívne nastavenie projektu pripravil splnomocnenec vlády pre rómske komunity a poslanec NR SR za OĽaNO Peter Pollák. Podpora 20 000 eur pochádza z grantovej výzvy jeho úradu z roku 2013.

„Našli sme udržateľné, navyše lacné riešenie. Projekt získal podporu najmä preto, že vytvára pracovné miesta. Okrem pracovných príležitostí však rieši aj ďalšie dôležité dopady, ako výrobu samotného palivového dreva pre domácnosti, ekológiu v podobe využívania tohto alternatívneho zdroja či samotnú sociálnu inklúziu. Podarilo sa nám teda vyriešiť niekoľko problémov naraz,“ informoval Pollák.

Dreviny dnes v Turni vysádzal Pollák s poslaneckým kolegom Jánom Mičovským, odbornú pomoc poskytol lesník – špecialista na tento typ porastov Ladislav Varga. Projekt by sa nezaobišiel ani bez pomoci Pavla Molnára, starostu obce, v ktorej s mnohopočetnou rómskou komunitou úspešne pracujú už niekoľko rokov na viacerých projektoch.

„Aj vďaka tomuto projektu Rómovia nemusia v zime rozkrádať lesné porasty a zároveň budú vykonávať zmysluplnú činnosť. Podľa mňa aj v tomto prípade platí známa veta o prednosti výučby lovu rýb pred ich rozdávaním,“ konštatoval Mičovský.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM