Správy

Niektoré folklórne festivaly sa v našom kraji predsa len uskutočnia

Viac ako desať folklórnych festivalov pripravujú do konca tohto roka kultúrne centrá a osvetové strediská, ktorých zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj (KSK).

Ilustračný obrázok k článku Niektoré folklórne festivaly sa v našom kraji predsa len uskutočnia
Zdroj: TASR

„Do konca septembra sa návštevníci môžu tešiť na šesť festivalov v rôznych častiach košickej župy, do konca roka by k nim malo pribudnúť ďalších sedem. Samozrejme, budú podliehať epidemiologickým opatreniam, avšak fanúšikovia folklóru nebudú ukrátení o prezentáciu tancov, spevov a tradícií z našich regiónov,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka s tým, že vlani festivaly organizované krajskými osvetovými strediskami a kultúrnymi centrami navštívilo viac ako 82.000 návštev­níkov.

Deň sliviek aj paličkovanie

V lete je napríklad na programe 52. ročník Abovských folklórnych slávností Euro Folk, ktorý sa uskutoční 23. augusta v obci Skároš. Putovný festival Údolia Bodvy a Rudohoria v obci Veľká Ida je naplánovaný na 29. augusta.

O deň na to sa uskutoční 19. ročník najväčšieho folklórneho festivalu Medzibodrožia – Medzibodrožský folklórny festival, ktorý bude v obci Malý Horeš.

Okrem iných sú pripravené aj dva menšie festivaly, ktoré sa uskutočnia 19. septembra. Ide o Deň sliviek v obci Malé Trakany a Kráľovská Bakchiáda v Kráľovskom Chlmci.

Koniec septembra oživí 5. ročník festivalu Mulatos Romale v Kráľovskom Chlmci. V októbri sa v Rožňave bude konať medzinárodný festival s názvom Paličkovanie, csipkeverés, koronki a následne v novembri aj viacdňový zimný festival Rok na Gemeri.

Dňa 20. novembra je v Košiciach naplánované podujatie „šicKE košicKE“, ktoré je pokračovaním viac ako 20-ročnej histórie Košických folklórnych dní.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM