Webnoviny - Rôzne

Niektoré krajiny uznajú zápis dieťaťa v pase rodiča

Francúzsko, Bulharsko a Rakúsko budú akceptovať zápis dieťaťa v pase rodiča aj po 26. júni, keď do platnosti vstupuje nariadenie Európskej únie, ktoré členským štátom ukladá povinnosť vydávať cestovné pasy už iba ako individuálne cestovné doklady.

(WEBNOVINY) – Na druhej strane, niektoré členské štáty EÚ už informovali, že nebudú uznávať dovtedy vykonané zápisy detí do piatich rokov veku v cestovnom doklade rodiča a budú vyžadovať samostatný cestovný doklad aj pre dieťa. „Dosiaľ máme takéto informácie z Českej republiky, Talianska, Holandska a Litvy,“ informoval tlačový odbor rezortu diplomacie. Ministerstvo zahraničných vecí však rodičom odporúča, aby deťom vlastné pasy zabezpečili.

Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady o normách pre bezpečnostné znaky a biometriu v pasoch a cestovných dokladoch vydávaných členskými štátmi je účinné od 26. júna. V praxi to znamená, že príslušné útvary Policajného zboru už od tohto dňa nebudú vykonávať zápisy detí mladších ako päť rokov do cestovného dokladu rodiča.

Podrobnosti o vybavovaní cestovných dokladov nájdu rodičia na stránke Ministerstva vnútra SR.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM