Webnoviny - Krimi Krimi

Noc múzeí a galérií prilákala tisícky návštevníkov

Zdá sa, že siedmy ročník Noci múzeí a galérií, počas ktorej nezatvorilo svoje brány ani po západe slnka vyše 80 múzeí a 23 galérií po celom Slovensku, bol úspešný.

Foto: SITA/Dušan Hein (WEBNOVINY) – Návštevníkov vítali v sobotu od 10:00 do polnoci. Organizátori nemajú k dispozícii ešte všetky výsledky, ale podľa ohlasov, ktoré zozbierali, bola návštevnosť veľmi dobrá.

„Vyzerá to tak, že ľudí prišlo viac ako vlani, možno tomu pomohlo aj to, že sme to tento rok poňali trochu inak,“ skonštatovala pre agentúru SITA Jana Chrappová z Centra marketingu a komunikácie Slovenského národného múzea.

Hodinu pred sobotňajšou polnocou hlásili napríklad zo Slovenskej národnej galérie v Bratislave 3000 návštevníkov, čo je najviac za sedem rokov organizovania festivalu, expozície v Galérii mesta Bratislavy zaujali okolo 3400 ľudí a výbornú návštevnosť zaznamenalo aj múzeum dopravy v hlavnom meste. Záujemcovia o umenie neobišli ani menšie a súkromné galérie, ktoré sa do festivalu zapojili. Napríklad bratislavská galéria Satelit privítala 260 hostí, čo je pre nich vysoká návštevnosť.

Za záujmom ľudí o múzeá a galérie vidí Chrappová aj nový spôsob propagovania Noci múzeí a galérií, keď ich v uliciach oslovovali maskoti – strašidielka. Do siedmeho ročníka sa zapojilo aj viac múzeí a menších súkromných galérií ako v predchádzajúcich ročníkoch. Po prvýkrát kampaň podporilo tiež Ministerstvo kultúry SR. Ako Chrappová skonštatovala, kým v minulom roku sa sústredili pre krízu najmä na program, tento rok vsadili popri tom aj na propagáciu a nasmerovali to viac k ľuďom.

Heslom siedmeho ročníka Noci múzeí a galérií bolo Nebojte sa strašiDIELOK! Verejnosť počas čarovnej noci zažila múzeá a galérie z nepoznanej strany, videli inscenované programy s využitím zbierkových predmetov, ukážky používania historických zbraní, oživenie remeselníckych dielní a rôznych tradícií, ukážky reštaurovania zbierkových predmetov či návštevy depozitárov. Nechýbali projekcie filmov, tvorivé dielne, prednášky, besedy, nočné pozorovanie oblohy a kultúrne programy, vrátane koncertov, divadelných predstavení a čítania povestí. Vstupné vo väčšine múzeí a galérií bolo iba symbolické alebo vstupy boli zdarma.

Nápad otvoriť múzeá a galérie sa zrodil pred siedmimi rokmi v hlavách zamestnancov francúzskeho ministerstva kultúry, ktorí sa pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí rozhodli spojiť v jeden deň a jednu noc všetky múzeá a galérie v Európe. Popri štandardnej prehliadke expozícií a výstav návštevníkov zabáva bohatý sprievodný program. Podľa informácií usporiadateľov La Nuit européenne des musées navštívilo vlani európske kultúrne inštitúcie počas jednej noci takmer milión návštevníkov. Cieľom je prezentácia špecifickej činnosti múzeí a galérií a zároveň pripomenutie ich významu pri uchovávaní a prezentácii kultúrneho dedičstva.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM