Zuzana Vajayová Rôzne

Noci múzeí: Výťažok prispel na obnovu Krásnej Hôrky

Symbolický šek na sumu 3422 eur odovzdali dnes generálnemu riaditeľovi Slovenského národného múzea (SNM) Rastislavovi Púdelkovi v košickom Rodošte na pôde Východoslovenského múzea (VSM) viceprimátorka Košíc Renáta Lenártová a riaditeľ VSM Róbert Pol

„Je to suma, ktorú sa nám podarilo vyzbierať počas Noci múzeí a organizácie, ktoré s tejto akcie zúčastnili ju venujú na obnovu hradu Krásna Hôrka,“ povedal Pollák.

Dodal, že Noc múzeí zaznamenala v tomto roku nebývalý úspech. „Návštevnosť vytvorila rekord. Ak spočítame návštevníkov vo všetkých zapojených inštitúciách, teda VSM, Slovenské technické múzeum, Kaštieľ Budimír, Východoslovenská galéria a Múzeum Vojtecha Löflera, bolo ich viac ako 14.000,“ spresnil Pollák. Zdôraznil tiež, že tohtoročná Noc múzeí v Košiciach sa niesla v duchu 140. výročia založenia VSM.

„Na zbierku na hrad Krásna Hôrka sme vyzbierali už viac ako 100.000 eur,“ povedal pre TASR Púdelka. Ocenil, že košickí múzejníci sa rozhodli celú vyzbieranú čiastku venovať na obnovu národnej kultúrnej pamiatky. „Celá zbierka bude venovaná na obnovu Krásnej Hôrky, SNM ju nepoužije na prevádzku, alebo propagáciu,“ dodal.

Hrad Krásna Hôrka prechádza v súčasnosti procesom verejného obstarávania. „Konečne sme dostali projekt, ktorý vznikol na základe súhlasu Krajského pamiatkového úradu. Proces je veľmi zložitý, pretože s nimi musíme konzultovať každý krok,“ doplnil Púdelka. Pripomenul, že na hrade sú už hotové bleskozvody, pripravuje sa prívod elektrickej energie a vody.

K medializovaným podozreniam o tom, že na streche hradu boli nekvalitne vykonané protipožiarne nátery Púdelka uviedol, že všetky podklady o tom, že nátery boli urobené poskytlo SNM vyšetrovateľom a HaZZ. „Tvrdíme však, že z našej strany nič zanedbané nebolo a všetky povinnosti, ktoré máme zo zákona sme si splnili,“ uzavrel Púdelka.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM