Zuzana Vajayová Rôzne

Nočné dobrodružstvo s literatúrou

Knižnica pre mládež mesta Košice, Občianske združenie Slniečkovo a České centrum pozývajú na putovanie za európskou literatúrou pod názvom Noc literatúry.

V stredu 16. mája 2012 sa číta nielen v Košiciach, ale v celej Európe, v mestách Amsterdam, Berlín, Bratislava, Budapešť, Bukurešť, Dublin, Düsseldorf, Edinburgh, Jerevan, Kutná Hora, Kyjev, Londýn, Madrid, Miláno, Mníchov, Praha, Riga, Sofia, Stockholm, Varšava, Viedeň, Žilina. Na východe Slovenska sa Košice a sedem miest ponoria do čítania z tvorby európskych spisovateľov.

Výber zo súčasnej európskej literatúry sa v Košiciach bude čítať na 6 miestach pri Dolnej bráne, v Košickej ortodoxnej synagóge, v Artfore, v Barkócziho paláci, v Bábkovom divadle a v Knižnici pre mládež mesta Košice na Tajovského 9 ukončí čítanie viceprimátorka mesta Košice Renáta Lenártová. Záverečné posedenie všetkých účastníkov bude sprevádzané spevom Katky Koščovej. Čítať súčasnú európsku literatúru budú známe osobnosti zo Slovenska a Česka Oľga Feldeková – spisovateľka, novinárka a scenáristka – dielo Győrgy Dragomán: Biely kráľ; Silvester Lavrík – prozaik, dramatik a režisér – dielo Michel Houellebecq: Mapa a územie; Dora Čechová – česká spisovateľka – dielo Dora Čechová: Nechtěl jsem být Leninem; Peter Himič – riaditeľ Štátneho divadla Košice a herec – dielo Miloš Urban: Boletus Arcanus; Ingrid Timková – herečka, režisérka a pedagogička – dielo Sylwia Chutnik: Vreckový atlas žien a Renáta Lenártová – viceprimátorka mesta Košice – dielo Harry Mulisch: Objavenie neba.

Čítanie bude prebiehať od 18.00 do 22.00 h – 15 minútové čítanie a presun na ďalšie miesto. Na jednotlivých miestach získate pečiatku. Pri zozbieraní všetkých 6 pečiatok majú účastníci možnosť zapojiť sa do súťaže o knižné dary od OZ Slniečkovo. Losovanie sa uskutoční po záverečnom čítaní na Tajovského 9.

Noc literatúry organizuje OZ Slniečkovo a Knižnica pre mládež mesta Košice na východe Slovenska aj v knižniciach v mestách Prešov, Rožňava, Vranov nad Topľou, Humenné, Michalovce, Stará Ľubovňa a Trebišov.

Projekt podporilo Ministerstvo kultúry SR v programe Európske hlavné mesto kultúry 2013 – Košice.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM