Zuzana Vajayová Rôzne

Nová koncertná sezóna v ŠfK sľubuje známe, obľúbené aj objavné tituly

V poradí už 43. koncertná sezóna v Štátnej filharmónii Košice (ŠfK) sľubuje podľa slov jej riaditeľa Júliusa Kleina pestrú mozaiku známych, obľúbených i objavných titulov.

„Popri tejto sezóne organizujeme aj tri medzinárodné hudobné festivaly. Ide o 41. ročník Medzinárodného organového festivalu Ivana Sokola, 9. ročník Festivalu súčasného umenia Ars Nova Cassoviae a samozrejme aj 57. ročník Košickej hudobnej jari,“ uviedol Klein. Dodal, že filharmonici sa zúčastnia aj niekoľkých projektov, ktoré neorganizuje ŠfK.

Koncertná sezóna v ŠfK sa začne 29. septembra otváracím koncertom, na ktorom sa predstaví vynikajúca nemecká huslistka Sophia Jaffé a pod taktovkou Zbyňka Müllera uvedie diela Jána Cikkera, Antonína Dvořáka a Johannesa Brahmsa.

„ŠfK však už začiatkom septembra odohrala unikátny koncert v kameňolome pri Muráni. V uplynulých dňoch sme boli na dvoch koncertoch v Maďarsku a zaznamenali sme nebývalý úspech,“ doplnil Klein.

Zdôraznil, že rozpočet filharmónie je rovnaký až do roku 2014, čo znamená výrazné šetrenia, ak si chce ŠfK udržať latku, ktorú si nasadila v minulých rokoch a ak nechce ochudobniť poslucháčov. „Napriek tomu sme pristúpili len miernej korekcii na vstupnom,“ doplnil Klein.

Dramaturgička Mária Kornucíková spresnila, že v začínajúcej sezóne bude ŠfK spolupracovať s výnimočnými osobnosťami svetovej hudby. „Náš orchester má po spolupráci s Placidom Domingom česť sprevádzať ďalšieho z hviezdnej tenorovej trojice. Na exkluzívnom Vianočnom koncerte 8. decembra to bude José Carreras,“ povedala Kornucíková. Zo známych mien sa v Košiciach predstaví aj flautový mág Jiří Stivín, klavírista Emil Viklický, či poľský dirigent Jerzy Swoboda. „Veľký priestor dostanú naši domáci umelci,“ doplnila.

Košickí filharmonici uvedú aj štyri koncerty určené pre mládež. Ako zdôraznil riaditeľ ŠfK, nebudú to len akcie pre druhý stupeň základných škôl, či stredoškolákov, ale v marci pripravujú projekt Hudba ako hra, určený aj deťom na prvom stupni ZŠ.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM