Rôzne Správy

Nová služba pre rodiny v Košickom kraji: Pomoc rodičom so zdravotne znevýhodnenými deťmi

Službu včasnej intervencie ponúka zariadenie priamo v Košiciach, určená je ale pre rodiny z celého kraja. Ako to celé funguje?

Ilustračný obrázok k článku Nová služba pre rodiny v Košickom kraji: Pomoc rodičom so zdravotne znevýhodnenými deťmi
Foto: Rastislav Búgel

Službu včasnej intervencie ponúka od začiatku tohto roka Domov sociálnych služieb (DSS) DOMKO v Košiciach. Bezplatná pomoc je určená na podporu rodinám s dieťaťom so zdravotným znevýhodnením do siedmeho roku veku. Túto službu, ktorej zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj (KSK), dnes slávnostne otvorili v košickom DSS na ulici Park mládeže.

Rodinu sprevádzajú od začiatku

Pomoc môžu využiť napríklad rodiny, ak sa u dieťaťa vyskytne oneskorený či rizikový vývin, zdravotné znevýhodnenie, prípadne ak majú rodičia nejaké podozrenie alebo nevedia, na koho sa obrátiť. Cieľom je zabezpečiť optimálny vývoj dieťaťa a pomôcť zlepšiť sociálne začlenenie rodín a detí do spoločnosti.

,,Snažíme sa sprevádzať tú rodinu od začiatku, keď nás kontaktuje, až kým nie je schopná v živote samostatne fungovať. Službu poskytujeme pre celý Košický kraj a to terénnou formou, to znamená priamo v rodinách,„ priblížila pre TASR vedúca služby včasnej intervencie Viera Mišková. Rodine sa tak venuje celý tím odborníkov, aby poskytol potrebné informácie a rady. ,,V našom tíme pracuje psychologička, sociálna terapeutka, fyzioterapeutka, liečebný pedagóg či sociálny pracovník,“ dodala Mišková.

Služba v kraji chýbala

Záujemcovia môžu službu kontaktovať sami, často sa k nej dostávajú aj na odporúčanie pediatrov či odborných lekárov. Služby včasnej intervencie využíva tri mesiace aj rodina štvorročného chlapčeka z Košíc. ,,Náš syn má diagnózu Aspergerov syndróm kombinovaný s vysokým IQ, a je preňho ťažšie nájsť materskú školu. Táto služba pre nás hľadá vhodnú materskú školu, pomáha nám s psychologickými záležitosťami, aby syn mohol napredovať, aby sme sa mu aj my vedeli lepšie venovať, radia nám ako postupovať alebo ako vybavovať veci na úradoch. Neskutočne nám to pomáha," uviedla pre TASR mamička Jana Gašpieriková Cibulková.

V Košickom kraji podobná služba dlho absentovala. Od 1. júla 2016 fungoval len jeden neverejný poskytovateľ – Centrum včasnej intervencie na Komenského ulici v Košiciach. Keďže nestačil pokryť potreby celého kraja, vznikla Služba včasnej intervencie v rámci DSS DOMKO. Na jej dnešnom slávnostnom otvorení sa zúčastnili aj zástupcovia Úradu KSK a košickej Detskej fakultnej nemocnice (DFN). Na kultúrnom programe sa podieľali klienti DSS DOMKO.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM