Veronika Hunyadiová Správy

Kritizované mestské noviny sa zrušiť nepodarilo. Témy ale budú určovať poslanci

Mesačník V skratKE vydáva mesto od januára. Poslanci od začiatku jeho vydávania nešetria kritikou.

Ilustračný obrázok k článku Kritizované mestské noviny sa zrušiť nepodarilo. Témy ale budú určovať poslanci
Zdroj: Mesto Košice

Košické mestské zastupiteľstvo (MsZ) na svojom pondelkovom rokovaní hlasovalo aj o zrušení vydávania mestského mesačníka V skratKE. Potrebná väčšina poslancov sa s tým ale nestotožnila. Prvé číslo mesačníka vyšlo v závere januára.

Tému otvoril na rokovaní poslanec Jozef Karabin, ktorý navrhol zrušiť jeho vydávanie. Podľa jeho slov toto periodikum vzniklo bez vedomia viacerých poslancov, bez vopred schváleného finančného krytia a doposiaľ nebol distribuovaný do niektorých mestských častí. Niektorí poslanci, tak ako na februárovom rokovaní, kritizovali aj obsah mesačníka.

Za zrušenie mestského mesačníka hlasovalo 16 poslancov, proti ich bolo osem a jedenásti poslanci sa zdržali. „Všetky podnety, ktoré postupne prichádzajú, odkedy sme ho uviedli do života, sú mnohokrát legitímne. Nikto sa nebráni konštruktívnej diskusii, nápadom. Chceme, aby bol tento mesačník naozaj pre všetkých,“ povedal primátor pre TASR.

Poslanci v redakčnej rade

Zastupiteľstvo rozhodlo aj o tom, že poslanci budú určovať tému, ktorá bude obsahom mesačníka. Návrh predniesol poslanec Ladislav Strojný. „Navrhol som, aby sme aj my ako MsZ mohli určiť, aká téma sa má v mesačníku riešiť. Napríklad na najbližšom MsZ podám návrh, aby sa v ňom vyčlenila dvojstránka, ktorá bude občanov informovať o možnostiach separovaného odpadu,“ odôvodnil návrh, ktorý zastupiteľstvo odobrilo.

Poslanci schválili aj návrh Ladislava Lörinca. Primátor má na základe návrhu na najbližšie rokovanie predložiť zásady, ktoré majú upravovať spôsob komunikácie a informovanosti občanov prostredníctvom všetkých komunikačných prostriedkov mesta. Predložiť má aj informácie týkajúce sa formy, periodicity či tvorby obsahu.

„Mal som viacero výhrad k tomuto médiu. Nie však k tomu, že vzniklo, ale k tomu, akým spôsobom vznikalo. Mesto by malo mať jedny kvalitné noviny, takže nie som za ich zrušenie, uviedol. Polaček má tiež predložiť MsZ na hlasovanie zloženie redakčnej rady, ktorej súčasťou majú byť aj poslanci.

Škrtli peniaze

V pondelok sa MsZ stotožnilo aj s návrhom poslanca Michala Djordjeviča. Z peňazí vyčlenených na komunikáciu s verejnosťou, ktoré zahŕňajú aj náklady na vydávanie mesačníka, presunulo 35 000 eur do dopravného podniku. Primátor tvrdí, že sa podpisu prijatých uznesení nebráni, presun financií v rozpočte však podľa jeho slov musí zanalyzovať právne oddelenie magistrátu.

MsZ ešte vo februári schválilo okrem viazania rozpočtových výdavkov na vydávanie mesačníka aj to, aby primátor predložil na rokovanie materiál o zámere jeho vydávania. Primátor uznesenie nepodpísal. Zdôvodnil to tým, že časť o financiách nespĺňa kritériá ustanovené zákonom.

Aktuálne správy zo Slovenska

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM