Veronika Hunyadiová Správy

Nové opatrenia ovplyvnia aj mesto: Čo hovorí na nový režim pre zamestnancov?

Vláda schválila nové opatrenia, ktoré majú zmeniť aj pravidlá na pracoviskách. Nezaočkovaní zamestnanci sa budú musieť testovať.

Ilustračný obrázok k článku Nové opatrenia ovplyvnia aj mesto: Čo hovorí na nový režim pre zamestnancov?
Zdroj: TASR/František Iván

Podľa nového COVID automatu, ktorý vo štvrtok schválila Vláda SR, má dočasne zaviesť na pracoviskách v červených, bordových a čiernych okresoch režim OTP.

Vstup zamestnanca na pracovisko sa má podmieňovať preukázaním sa potvrdením o absolvovaní očkovania proti ochoreniu COVID-19, prekonaní ochorenia, negatívnym výsledku testu alebo vykonaním testu u zamestnávateľa. Všetci nezaočkovaní zamestnanci by sa mali pravidelne testovať.

Nastane posun

Zavádzanie OTP režimu na pracoviskách umožnila nedávna novelizácia zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Nové opatrenia, ktoré vyplývajú z COVID automatu, majú platiť od pondelka 22. novembra. Vyhlášku, ktorá nariadi dočasný OTP režim na pracoviskách, však hygienici ešte nevydali.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v piatok (19. 11.) uviedol, že zamestnávateľom od pondelka (22. 11.) nenariadi uplatňovať na pracovisku OTP režim. Informovala o tom hovorkyňa ÚVZ Daša Račková. „Rieši sa zabezpečovanie logistiky a ďalšie potrebné procesy na úrovni príslušných rezortov,“ vysvetlila dôvod odkladu Račková. Zároveň uistila, že o ďalších krokoch bude verejnosť včas informovaná.

Čakajú na inštrukcie

Nové pravidlá a režim OTP na pracovisku sa týka aj mesta Košice, ktoré zamestnáva tisíce ľudí. Ako budú prebiehať kontroly a testovanie zamestnancov zatiaľ známe nie je. Ako uviedol magistrát, čakajú na vydane vyhlášky o OTP režime. V Košiciach bude na budúci týždeň rokovať aj Krízový štáb mesta, na ktorom sa budú nové opatrenia a pravidlá riešiť.

„Vítame všetky opatrenia štátnych orgánov, ktoré zlepšia súčasnú nepriaznivú epidemiologickú situáciu a ktoré smerujú k tomu, aby sa zvýšila zaočkovanosť najmä rizikových skupín obyvateľstva a znížil počet pacientov vo vážnych stavoch v našich preťažených nemocniciach," dodal magistrát.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM