Kultúra

Nové sídlo pre Divadlo Romathan by mali rekonštruovať tento rok

V tomto roku by malo dôjsť k rekonštrukcii priestorov plánovaného nového sídla Divadla Romathan na Továrenskej ulici v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku Nové sídlo pre Divadlo Romathan by mali rekonštruovať tento rok
Zdroj: TASR

Košický samosprávny kraj (KSK), pod ktorý toto kultúrne zariadenie patrí, na to vyčlenil ešte v minuloročnom rozpočte 400-tisíc eur. Jedinečné profesionálne rómske divadlo dlhodobo funguje v nevyhovujúcich podmienkach v historickej budove na Štefánikovej ulici.

Hovorkyňa predsedu KSK Anna Činčárová uviedla, že rozpočet na rok 2018 schválilo krajské zastupiteľstvo v apríli a kapitálové výdavky bolo možné čerpať až v druhej polovici roka.

„Následne bol predložený návrh novely zákona o divadelnej činnosti a hudobnej činnosti, podľa ktorej mali národnostné divadlá prejsť zo samosprávnych krajov pod Ministerstvo kultúry SR. Tento návrh novely zákona bol napokon pred koncom roka stiahnutý. Z týchto dôvodov preto rekonštrukcia v minulom roku spustená nebola,“ vysvetlila.

Aktuálne podľa nej prebieha posúdenie funkčného využitia budovy na Továrenskej ulici.

„V týchto priestoroch by malo sídliť Divadlo Romathan a Košický samosprávny kraj tu chce zriadiť tzv. Rómsky dom. Slúžiť by mal ako centrum uchovávania, prezentácie a zveľaďovania rómskej kultúry a autentického umenia, ktoré by ako multifunkčný priestor umožňovalo rôzne formy jej rozvoja, malo by teda poskytnúť priestor pre prezentáciu divadla, galérie, múzea, aj vzdelávanie v oblasti rómskej hudby a tanca,“ konštatovala hovorkyňa.

Divadlo Romathan vzniklo v roku 1992 a počas svojej existencie zrealizovalo viac ako 70 celovečerných premiér. Jeho špecifikom je, že spája herectvo so spevom, hudbou a tancom.

Od začiatku sídli v budove na Štefánikovej 4. Potrebnú rekonštrukciu tohto objektu v minulosti komplikovalo jeho spoločné vlastníctvo kraja a mesta.

V roku 2014 po dohode s mestom prešla budova do výlučného vlastníctva KSK. Napokon sa však rozhodlo o potrebe presťahovania divadla do iných priestorov.

Ilustračné foto, archív

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM