Rôzne

Nové vozidlá, technika aj uniformy: Košická záchranka bude vybavená LEPŠIE ako doteraz!

Záchranná služba Košice hlási veľké novinky! Nakúpila desiatky nových vozidiel aj techniku. A to nie je všetko.

Ilustračný obrázok k článku Nové vozidlá, technika aj uniformy: Košická záchranka bude vybavená LEPŠIE ako doteraz!
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Záchranná služba Košice (ZSKE) doposiaľ prostredníctvom nenávratného finančného príspevku nakúpila 30 nových vozidiel ambulancií záchrannej zdravotnej služby (ZZS) a k nim aj novú prístrojovú, imobilizačnú a transportnú techniku. Prispieť má k zvýšeniu kvality a efektivity práce. Do ostrej prevádzky ich plánujú nasadiť od októbra. TASR o tom zo ZSKE informovala Michaela Baranová.

Premiéra na maratóne

Obstarali ich prostredníctvom projektu Zabezpečenie špeciálnych vozidiel a prístrojového vybavenia ambulancií ZSKE v súvislosti s ochorením COVID-19.

„Nové vozidlá budú formálne odovzdané 29. septembra. Prvé vozidlá, značky Mercedes-Benz, budú nasadené do ostrej prevádzky 1. októbra v rámci zabezpečenia jubilejného 100. ročníka Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach. Následne budú umiestnené na stanice ZZS Košice do všetkých regiónov v rámci pôsobnosti ZSKE,“ uviedol riaditeľ ZSKE Vladimír Hosa. Spolu s ambulanciami ZZS bude mať na MMM premiéru aj nový systém randez-vous známy ako RV, ktorý bude pokračovať v testovacom režime na stanici rýchlej lekárskej pomoci Košice-Západ.

Dôležitá technika

„Do výbavy nám pribudnú systémy na kompresie hrudníka, ktoré uľahčia prácu záchranárov a zvýšia kvalitu kompresií, na ktoré je kladený dôraz pri neodkladnej kardio-pulmonálnej resustitácii. Novinkou budú aj nové prístroje na umelú pľúcnu ventiláciu s rozšírenými parametrami pre detských pacientov, ktoré budú schopné vykonávať podporné režimy dýchania,“ spresnil.

Súčasťou ambulancií sú tiež nové pomôcky na imobilizáciu a transport pacienta. Po novom bude tiež bezpečnejšie prevážanie detských pacientov. „Výbava je obohatená o fixačné systémy pre novorodencov a väčšie deti, a je integrovaná priamo na nosidlá. Do ambulancií pribudne aj aerosolový nebulizátor, ktorý je šetrný a zároveň vysoko účinný pri liečbe akútnych respiračných ochorení ako je napríklad astma,“ dodal Hosa.

S odovzdávaním nových ambulancií je spojené odborné preškolenie personálu. Súčasťou projektu sú aj nové uniformy pre zdravotníckych záchranárov a lekárov.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM