Richard Rovinsky Kultúra

NOVEMBER 89: V Košiciach odhalili dva artefakty pripomínajúce Nežnú revolúciu

Odhalenie pamätnej tabule a pripomenutie si výročia Nežnej revolúcie v Košiciach pri budove Vedeckej knižnice neprilákalo obyvateľov mesta. Slávnostný príhovor primátora Košíc Františka Knapíka si vypočulo niekoľko desiatok prítomných.

„Tu sa prejavila jednota v podobe veľkého mestského spoločenstva či komunity občanov, ktorí po zmene túžili,“ povedal Knapík v príhovore. Ako dodal, toto miesto je spojené aj s postavami, ktoré symbolizujú November '89. Spomenul Marcela Strýka, Slavomíra Stračára a nedávno zosnulého Petra Raševa.
Po odhalení pamätnej tabule sa pred prítomných postavila Andrea Ščerbanovská a mlčky zdvihla nad hlavu transparent s nápisom Nenaplnené ideály Novembra = vaše plné vrecká, poslanci KDH. Predstavila sa ako účastníčka demonštrácie na Národnej triede v Prahe 17. novembra 1989 a pre TASR uviedla, že takto chce vyjadriť sklamanie a nesúhlas so súčasnou situáciou najmä v meste Košice.
O niekoľko minút neskôr a niekoľko metrov ďalej, pri budove oproti Dómu sv. Alžbety, kde dnes sídli komerčná banka, sa zišli zakladajúci členovia Občianskeho fóra a Verejnosti proti násiliu v Košiciach. Ani toto zhromaždenie nevyvolalo medzi Košičanmi väčší ohlas. „Prišli sme sem symbolicky osadiť fotografiu, ktorá pripomína, že v tejto budove sa zišli ľudia, ktorí v Košiciach začali Nežnú,“ povedal jeden z organizátorov akcie Peter Neuwirth. Aj na tejto akcii si spomenuli a minútou ticha uctili už nežijúcich aktérov Novembra.

Zdroj: TASR

NOVEMBER 89: V Košiciach odhalili dva artefakty pripomínajúce Nežnú revolúciu
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM