Marek Šebeňa Rôzne

Novotný: Trebuľa nie je legitímnym predsedom KSK

Podľa krajského predsedu SDKÚ–DS v Košiciach Viliama Novotného nie je Zdenko Trebuľa legitímnym predsedom Košického samosprávneho kraja (KSK).

„Berieme na vedomie, že na prvom mieste skončil pán Trebuľa a na druhom pán Süli. Neviem však, akým rozdielom vyhral,“ uviedol Novotný.
Ako dodal, je úplne jasné, že na pokyn starostu mestskej časti Košice – Západ Pavla Mutafova boli vynášané volebné lístky a odnášané nevedno kam za účelom manipulácie s volebnými výsledkami. „Neviem povedať, či sa podvod udial, mal udiať, alebo sa dial priebežne. To musia vyšetriť orgány činné v trestnom konaní,“ doplnil Novotný. Dodal však, že Mutafov by mal vyvodiť osobné dôsledky a nemá morálne právo zastávať mandát poslanca v zastupiteľstve KSK.
Podľa Jána Süliho bude potrebné žiadať zopakovanie volieb minimálne v druhom volebnom obvode a takisto voľby predsedu KSK. „Po porade s ústavnými právnikmi zvážime aj podanie na Ústavný súd,“ dodal Süli.
Volebný výsledok hodnotila koalícia SDKÚ–DS, KDS, OKS a DS ako úspešný. „Oproti predchádzajúcim voľbám sme si polepšili. Chybu urobilo KDH, ktoré odmietlo našu ponuku ísť do volieb spoločne. Takisto urobilo chybu SMK, ktoré sa nechalo použiť,“ uzavrel Novotný.
Podľa Mutafova k žiadnemu podvodu nedošlo. Išlo o administratívnu chybu, ktorá nemala žiadny vplyv na výsledky volieb. „Pri sčítavaní hlasov sedeli počty volebných lístkov,“ uviedol. Pokyn, ktorý vydala mestá časť predsedom okrskových komisií o odovzdávaní nepoužitých hlasovacích lístkov, bol podľa neho len usmernením, ktoré predsedovia komisií mohli, ale nemuseli dodržiavať.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM