Barbara Dallosová Správy

Nový arzenál proti povodniam: Košickí vodohospodári dostali vybavenie za 4,28 milióna eur!

Niektoré kusy zastaranej techniky, ktorú používajú košickí vodohospodári, slúži i desiatky rokov. Zastaranú výbavu nahradilo 35 kusov novej techniky spolu za viac než štyri milióny eur.

Ilustračný obrázok k článku Nový arzenál proti povodniam: Košickí vodohospodári dostali vybavenie za 4,28 milióna eur!
Zdroj: TASR

Nové moderné technicko-prevádzkové zariadenia získali vodohospodári na boj proti povodniam. Nahradia ním zastaranú techniku, ktorej časť slúži už 30 rokov. Nákladné automobily, kolesové rýpadlá, terénne osobné autá a pojazdné dielne dnes v Košiciach odovzdal minister životného prostredia Peter Žiga.

Prvá časť výbavy

Vybavenie s 35 kusmi techniky má hodnotu 4,28 milióna eur. Ide o prvú časť výbavy, ktorú dostali vodohospodári. Polovica starej techniky potrebuje opravy, tretinu treba vyradiť.

,,Odovzdávanie techniky sa nedialo v rámci rezortu životného prostredia už veľa rokov. Keď chceme plnohodnotne zasahovať pri povodniach, ktoré nás sužujú, keď chceme mať nielen nové stavby v rámci protipovodňových opatrení, musíme byť na to vybavení aj technikou," komentoval Žiga. Avizoval, že techniku získajú všetky slovenské závody v Bratislave, Piešťanoch, Banskej Bystrici a Košiciach. Nová technika podľa neho vytvorí lepšie a bezpečnostné pracovné podmienky pre vodičov, strojníkov a terénnych pracovníkov.

,,Techniku nebudeme mať zavretú niekde v garážach, budeme ju, samozrejme, využívať pri všetkých našich činnostiach," povedal generálny riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Supek.

Vodohospodárom by sa hodil kráčajúci bager

Košickí vodohospodári získali tri ťažké nákladné vozidlá, dve terénne vozidlá pre technikov a pojazdnú dielňu. Podľa riaditeľa Správy povodia Hornádu a Bodvy Petra Hoffmana by ešte mohol k technike pribudnúť aj kráčajúci bager, ktorý je v tunajšom teréne nosným strojom.

Z celkového počtu vyše 2000 rôznych strojov a zariadení na údržbu vodných tokov a objektov, ktoré majú k dispozícii pracovníci SVP na Slovensku, je len necelých 600 kusov v dobrom technickom stave. Počas povodní sa najviac využívajú nákladné automobily, kolesové rýpadlá, kráčajúce bagre a terénne automobily.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM