Lukáš Mano Rôzne

Nový prístroj pomôže lepšie skúmať mozgové bunky

Stroj je schopný na rezoch mozgu určiť profil látok.

Efektívnejší výskum v oblasti mozgových buniek zabezpečí Neurobiologickému ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) v Košiciach nový technický prírastok – hmotnostný spektrometer. Ústav ho získal vďaka štrukturálnym fondom Európskej únie, stál 850.000 eur a predstavili ho dnes. Jozef Burda z Neurobiologického ústavu novinárom potvrdil, že vďaka nemu ich vedecká práca stúpne „o niekoľko poschodí vyššie“.

Stroj je schopný na rezoch mozgu určiť profil látok, ktoré sa nachádzajú v jednotlivých štruktúrach mozgu s rozlíšením 20 mikrónov. Vedci sa budú vďaka nemu vo svojom výskume snažiť vrátiť život tým najcitlivejším bunkám v mozgu, ktoré odumrú, ak sú nejaký čas bez kyslíka a krvi. „Je to neskutočná pomoc pre nás, aby sme sa priblížili k tomu, aby sme odhalili molekulový mechanizmus, podstatu, prečo sú jedny bunky v mozgu citlivé, prečo sú ďalšie odolné, čo týmto bunkám chýba, čo majú navyše,“ priblížil Burda.

Normálna bunka v mozgu prežije bez kyslíka a krvi päť minút. Ak sa tento čas prekročí, hrozí organizmu smrť alebo dlhodobé bezvedomie – kóma. Vedci sa zamerajú na to, ako túto dobu predĺžiť. „Akonáhle sa príde na to, aký je tam mechanizmus, budú sa dať kombinovať rôzne spôsoby liečby a možno sa podarí predĺžiť tú dobu na päťnásobok,“ povedal Burda. Na druhej strane podľa neho niektoré bunky v mozgu dokážu bez kyslíka prežiť aj neuveriteľných 30 minút. Vedci by chceli dosiahnuť stav, aby toho boli schopné všetky bunky. „Je to sen, ale šanca,“ nádeja sa vedec.

Podľa riaditeľky košického Neurobiologického ústavu Nadeždy Lukáčovej nestačia iba špičkoví vedeckí pracovníci, dôležité sú aj moderné a konkurencieschopné zariadenia. „Investícia do prístrojových parkov je nesmierne náročná,“ zdôraznila.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM